Már lehet szavazni az év vadvirágára!

A Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület szavazást indított, hogy melyik csodaszép növény legyen 2022-ben az Év Vadvirága. A jelöltek között a mocsári békaliliom, az agárkosbor és a csillagőszirózsa szerepelnek. Szavazni ezen az oldalon lehet.

A mocsári békaliliom liget- és láperdőkben, nádasokban, magassásosokban előforduló különleges megjelenésű hínárnövény. Tövig szeldelt levelei a víz alá merülten úsznak, virágzata pedig a vízből kiemelkedik, ezen jelennek meg fehér, vagy kissé pirosló virágai, amelyek április-május során nyílnak. Termőhelyei kiszáradásával egyedei szárazra kerülve is túlélnek, de nem hoznak virágot. Hazánk legtöbb tájegységén előfordul, de mindenütt ritka vagy szórványos. Gyakoribb a Dráva mellékén Somogyban és Baranyában, a Hanságban, a Turján-vidéken, a Dél-Nyírségben, míg teljesen hiányzik az Alföld jelentős részéről. Jelenléte mindig jó állapotú, természetes élőhelyekre utal, de alkalmanként másodlagos víztestekben is megjelenik. Élőhelyeinek rendszeres kiszáradása és leromlása veszélyezteti. Védett, természetvédelmi értéke 5000 forint.

Mocsári békaliliomForrás: Christian Fischer / Wikipédia

Az agárkosbor félszáraz gyepekben, hegyi- és homoki réteken, lápréteken gyakran igen nagy számban előforduló alacsony, mindössze 10–20 centiméter magas talajlakó orchidea. Hazánk legtöbb tájegységen sokfelé előfordul, középhegységeinkben még viszonylag gyakori, de Külső-Somogyban, a Tiszántúlon és Nyírség nagy részén hiányzik, vagy ritka. Latin nevét (morio=bolond) arról kapta, hogy a gyakran óriási egyedszámú állományokban mindig van néhány szokatlan megjelenésű, eltérő virágszínű (leggyakrabban a rózsaszín különböző árnyalata vagy fehér) egyed. Tavasszal, áprilistól májusig virágzik. Régebben a kosbor nemzetségbe sorolták, Orchis morio néven vált ismertté. Megjelenése természetes, féltermészetes, hosszabb ideje bolygatatlan élőhelyekre utal. Védett, természetvédelmi értéke 10000 forint.

AgárkosborForrás: Bernd Haynold / Wikipédia

A csillagőszirózsa sztyepprétek, felhagyott szőlők és gyümölcsösök, félszáraz gyepek, erdőszegélyek, karsztbokorerdők növénye. Az év nagy részében leveles hajtásaival szinte teljesen beleolvad környezetébe. Látványos, virágait (virágzatait) nyár végén és ősszel hozza, amikor az élőhelyein a többi növény már elvirágzott, vagy elszáradt. A magyar csillag nevét és a tudományos Aster nevét is sugaras, csillagszerű virágzatáról kapta. Elsősorban a Középhegységben fordul elő, ritkábban a dombvidékeken, míg alföldi területeinkről szinte teljesen hiányzik. Védett, természetvédelmi értéke 5000 forint.

CsillagőszirózsaForrás: Franz Xaver / Wikipédia

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek