Már lehet szavazni az év európai fájára

Az Európai Év Fája verseny immár tizenkét éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére. A hónap végéig bárki voksolhat a kedvenceire a www.treeoftheyear.org oldalon – olvasható az okotars.hu oldalon.

A kultúra párosa - A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácaiForrás: evfaja.okotars.hu

Hazánkat idén a debreceni Csokonai Színház csüngő japán akácai képviselik, amely két fa tavaly elnyerte a magyarországi Év Fája címet. A csüngő japánakácok megnevezése kicsit félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából illetve Koreából származik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei.

A két fa a Csokonai színház bejárata előtt áll, magasba ívelő ágaival sokszor betekintettek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik bőven megbeszélnivaló. Belestek a kulisszák mögé, és láttak ezernyi sikert és bukást, hallottak tapsorkánt és üdvrivalgást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket.

Az idén 12. alkalommal megrendezett vetélkedőn 16 ország 16 fája versenyez egymással. Eddig összesen 4 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet, évente összesen több mint 300 ezer szavazat érkezik a fákra. A nemzetközi versenyt a Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat közép-európai alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek