Kísérleti örökerdőt hoznak létre Pilisborosjenőn

Pilisborosjenő önkormányzata, a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő február 3-án háromoldalú megállapodást írt alá arról, hogy 25 hektáros örökerdőt létesít, valamit a természetbarát erdőlátogatást segítő létesítményeket hoz létre - derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből.

Kilátás a Fehér hegyről a fekete fenyők közöttForrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A fővároshoz legközelebb fekvő pilisi település lakóövezetének határában 25 hektár, cser és kocsánytalan tölgy főfafajú, kísérleti örökerdőt hoznak létre, amelyben az erdő társadalmi szerepe, a klímaváltozás lassítása és a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából is fontos kísérleteket, kutatást, beavatkozásokat végeznek.

A Pilisi Parkerdő ezen túl lassítja a falu környéki erdőrészleten tervezett fakitermelést, illetve az erdő széleit a tájképi szempontok figyelembevételével, organikusan alakítja ki. Új túraútvonalakat jelölnek ki, és bekapcsolják a települést a meglévő kerékpáros és lovas hálózatokba. A Parkerdő kezelésében lévő örökerdők területe mára meghaladja a tízezer hektárt.

A bioszférarezervátum-hálózat

A világszinten 1976-ban, az UNESCO indította el bioszférarezervátumok hálózatának létrehozását. 1981-ben Magyarországon ötödikként, a feladat gyakorlati megvalósítására jött létre az egész Pilis és Visegrádi-hegység területét magában foglaló Pilis Bioszféra Rezervátum dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság akkori vezérigazgatójának kezdeményezésére.


A Pilisre kiemelten többfunkciós (védelmi, gazdasági, közjóléti) jellege miatt esett a választás. A terület olyan fajoknak ad otthont, mint a fokozottan védett magyarföldi husáng, a fűrészeslábú szöcske vagy a pannon gyík - derül ki a Pilisi Parkerdő oldaláról.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a Pilisborosjenő környékén jelentős területeket borító feketefenyő visszaszorításában és őshonos fajokból álló növénytársulások létrehozásában vállalt szakmai koordinációs feladatot, melyre elsősorban a Fehér-hegyen és a Várvölgyben van szükség. Itt ugyanis a tájidegen faj az értékes honos fajok kárára nyer területeket. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek