Állattetemek jelezték az aranysakál útját Peresztegen

Egy széttépett macskát és őzet találtak a győr-moson-sopron megyei Peresztegen, az új településrész mögötti erdősávban. Többek szerint aranysakál végzett az állatokkal, ami egyre elterjedtebb a térségben – írja a kisalfold.hu.

Az aranysakál Közép-Európában, többek között Magyarországon is igen gyakori volt a 19. századig, manapság újra egyre gyakrabban bukkan fel hazánkban – illusztrációForrás: Bishnu Sarangi/Pixabay

A közösségi médiában hívta fel a település lakóinak figyelmét az elpusztult állatokra Kovács István, akinek az egyik barátja egy széttépett macskát és egy kisebb őztetemet látott. Beszélt a közeli vadásztársasággal is, akik megerősítették hogy aranysakál van a közelben, ezért azt javasolják, hogy a kisállattal rendelkező lakosok legyenek fokozottan óvatosak.

Vadon László, a Fertőboz és Sopronkövesd közötti területen működő Aranypatak Vadásztársaság elnöke szerint a megjelenését követően egyre nagyobb pusztítást végzett a vadállományban az aranysakál, ezért szükségessé vált a gyérítése.

Tapasztalataink szerint vaddisznómalacokat, kis őzeket, sőt, szarvasborjakat is elejt" – tette hozzá.

A szakember szerint nem élnek itt csapatostól, de tény, hogy megjelentek a környéken, hiszen elvétve hallani a hangjukat, eddig kettőt pedig el is ejtettek éjszakai vadászaton. Az aranysakál rejtőzködő életet él, az embertől fél, és nem is veszélyes rá, de amennyiben valaki mégis találkozik vele, jelentse a területileg illetékes vadásztársaságnál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek