Kivirágzott az év vadvirága, a kornistárnics

Nyár végén bontja szirmait a sötétlila színű kornistárnics, melyet 2018-ban az év vadvirágának választottak. Korábban már bekerült a Magyar Értéktárba is, vagyis egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a jövőben megkapja a a hungarikum elismerést is.

KornistárnicsForrás: wikipedia.org / Pellinger Attila

A kornistárnics nem túl sok helyen él már hazánkban, hiányzik a hegy- és dombvidékekről, a Tiszántúl és a Dél-Dunántúl nagy részéről, valamint az alföldeken is csak szórványosan található meg. Kiszáradó lápréteken, hegyi- és mocsárréteken fordul elő inkább. Az utóbbi 50 évben számos korábbi lelőhelyéről eltűnt. A nyár utolsó heteiben, augusztus végén-szeptember elején virágzik – olvasható a sokszínüvidék.hu oldalon.

Szent László-tárnicsForrás: wikipedia.org/ H. Zell

Mivel élőhelyeinek kiszáradása és átalakulása miatt minden eddigi területén (Európa nagy részén, egészen Szibériáig) visszaszorulóban van, ezért védett többek között Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Svájcban is. Németországban már 1980-ban az év vadvirágává választották. Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

A gyönyörű látványt nyújtó, virágzó növény megismerésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága augusztus végén Márokpapi külterületén „kornistárnics ismeretterjesztő túrát" is szervezett e fokozottan védett vadvirág megismertetésére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek