Erre a településre érkezett vissza az első gólya

Hétfőn hajnalban megérkezett Vörsre Kele, akit az ország első gólyájaként tartanak számon. A somogyi községben a lakosok örömmel fogadták, ugyanis Kele továbbviszi a hagyományt, melyet apja, Charlie kezdett. Ő korábban 14 évig köszöntötte elsőként a tavaszt 2011-ig, ezzel a falu jelképévé vált – írja sonline.hu.

A fiatal madár éppen olyan hamar visszasiet, mint ahogy azt a gólyapapától láttaForrás: sonline.hu

2020-tól Kele, Charlie egyik fiókája, ismét a tavasz első hírnökeként vette birtokba a családi fészket. A gólyát, – ahogyan az ABC-t is, ahol a fészek található – Fekete István emlékére nevezték el. Ugyanis Fekete István, vagy ahogy a helyiek is nevezték, a berki ember közvetlenül a fészek mellett a vörsi templomba járt az Úrnapi misére.

Legutóbb december elején írtunk Vörsről, miszerint a Reuters is felfigyelt a templomban található látványosságra, Európa legnagyobb beltéri betlehemére, ami a karácsonyi ünnepek idején több tízezer látogatót vonzott a településre. 

"Nagy nap a mai nekünk, a gólya jelképe sokat jelent számunkra" – mondta Farkas Dezső, Vörs alpolgármestere. "A tavalyi évben készítettük el hétrészes gólyaútvonalunkat, amelynek keretében az ide látogatók meg tudják tekinteni a nevezetességeinket. Általában február elején szokott érkezni, meglepődtünk mi is, milyen korán jött Kele. Gondoskodni fogunk róla, hogy minden a legnagyobb rendben legyen" – összegezte Farkas Dezső.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek