Minden évben visszatér Dömösre, sérült párjához ez a gólya

A sokszinuvidek.24.hu számol be arról a szomorú, de egyben megható történetről, mely Márton András dömösi madármentőnél kezdődött 2016 áprilisában. Ekkor került ugyanis hozzá lőtt sebbel a később Macus névre "keresztelt" hím fehér gólya, melynek bal vállából egy sörétet kellett kioperálni. Ezt követően megkezdődött a gólya rehabilitációja, ám a madár nem vonult el télen a melegebb égtájak felé. Kiderült, hogy maradandó a sérülése, és hiába kapta vissza teljes szabadságát, nem tudott és azóta sem tud repülni.

A találkozás boldog pillanataiForrás: BirdMania - WebCam-1/Dömösi Vadmadár Mentőközpont/youtube.com

A madár a dömösi madármentőnél maradt, 2017 kora tavasszal pedig Márton András úgy döntött, hogy készít Macusnak egy fészekállványt, hátha egy tojó "becuccol" hozzá. Így is történt, április közepén meg is érkezett a szerelem, a két gólya találkozását még azon a tavaszon fiókák követték. Azóta a Szofinak elnevezett tojó rendszeresen elrepül telelőhelyére, de minden tavasszal visszatér a párjához. Idén pedig már negyedszer érkezett vissza a dömösi fészekbe. Az ünnepi pillanatot webkamera is rögzítette, amikor március 30-án 15 óra után néhány perccel landolt jól megszokott költőhelyén.

A felvételen látszik, hogy Macus már messziről üdvözli Szofit, és úgy tűnik, mindketten nagyon örülnek a viszontlátásnak. A pár fészkében egyébként eddigi költéseik során összesen tíz fióka kelt ki a tojásokból. A gólyapár életét élőben is lehet követni a Youtube-on.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek