Kora újkori palánkerődítés nyomait fedezték fel a veszprémi várban

A veszprémi vár délnyugati része kora újkori palánkerődítésének nyomait találták meg régészek egy feltáráson a közelmúltban - írja a veol.hu.

"A feltárás Veszprém középkori és kora újkori története szempontjából jelentős, hiszen bizonyítja, hogy a tizenhatodik században már állt ez a palánkerődítés" - mondta el Hegyi Dóra, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének ásatásvezető régésze.

A régészeti feltárás során előkerült tárgyak, használati eszközökForrás: Penovác Károly/Napló

Az erődítés szerepelt egy 1569-ben készített rajzon, ennek alapján reménykedtek a szakemberek abban, hogy sikerül feltárni az erődítést, az azonban meglepetés volt számukra, hogy a humuszréteg alatt kevéssel már rábukkantak a cölöphelyek és a palánkerődítés feltöltéseire. A régész elmondta, a korszakban jellemzőnek számított, hogy a kő várfalat hasonló palánkerődítéssel erősítették meg, leginkább azért, hogy a tűzfegyverek elterjedése időszakában is kivédhessék a támadásokat.

"A feltárás természetesen földmunkával kezdődött, amelynek eredményeként előkerült az egykori középkori várfal belső oldalához épített palánkerődítés részlete. A nyugati várfal egy szakasza is látszik a feltárt területen. A két sorban elhelyezkedő cölöphelyek közötti területet agyaggal és kővel töltötték ki. Az erődítés dombszerűen simult hozzá az egykori várfalhoz, és további védelmi vonalat biztosított a várban élők számára" - mondta el Hegyi Dóra. Hozzátette, a cölöphelyek mellett pénzérmék, állatcsontok, kerámiatöredékek is előkerültek a munka során, amelyek fontos leletek a vártörténetek kutatása szempontjából is.

A feltárás december közepén kezdődött és a napokban fejeződik be. A terület visszatemetése előtt a szakemberek még alaposan dokumentálják a helyszínt, majd megkezdődik az előkerült tárgyak restaurálása.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek