Magyar kutatók fedezték fel a világ két legkisebb szárazföldi csigafaját

 A világ legkisebb két szárazföldi csigafaját fedezte fel és írta le egy nemzetközi kutatócsoport, Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének munkatársa vezetésével - adta hírül az MTI.

Az Angustopila psammion és az Angustopila coprologos fajok jelenleg a világ legkisebb szárazföldi puhatestű állatai. Az eddig ismert legkisebb szárazföldi puhatestű egy 2015-ben leírt borneói csigafaj volt, azonban azt egy észak-vietnámi barlangból most előkerült Angustopila psammion faj (jelentése ógörögül: homokszem) maga mögé utasította - áll az ELKH MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

A különleges csigafaj héja mérete 0,6 és 0,68 milliméter között változik.Forrás: ELKH hivatalos oldala

A világ legkisebb puhatestűjét védő héj mérete 0,6 és 0,68 milliméter között változik, térfogata pedig 0,036 köbmilliméter. A faj egyedei annyira aprók, hogy közülük körülbelül öten elférnek egy átlagos homokszemben.

Nem meglepő módon ezeket a csigákat nagyon nehéz észrevenni. Páll-Gergely Barna és munkatársai a barlangokból talajmintákat gyűjtöttek, amiket egy vödör vízbe helyeztek. Ezután eltávolították a törmelékeket, a héjakat megszárították, átszitálták, egy mikroszkóp alatt megvizsgálták és egy nagyon precíz ecsettel megtisztították. "A csigák valószínűleg nem a barlangokban, hanem feltehetően mélyen,  mészkő hasadékokban éltek" – mondja Páll-Gergely. 

A Laoszban felfedezett parányi csigafaj azért is különleges, mert példányai spirális mintázatban sárgolyókat helyeznek el a héjukon. A hasonló viselkedés leggyakoribb magyarázata az álcázás. Ha ez ebben az esetben is igaz, akkor a 0,6 milliméternél alig nagyobb csigának is álcáznia kell magát, hogy elkerülje valamilyen ragadozó támadását. Mivel a sárgolyók valószínűleg a csigák ürülékéből készülnek, a faj az Angustopila coprologos nevet kapta, amely görögül ürülékgyűjtőt jelent.

A most felfedezett csigafajoknál a tudomány ugyan ismer valamivel kisebb, tengeri fajokat, a szárazföldön azonban jelenleg ezek a legkisebbek - írják a közleményben. "A csigaméret alsó határát valószínűleg két tényező szabja meg. Az egyik az, hogy az újszülött csigának - amely körülbelül 0,2 milliméteres átmérőjű - megfelelő számú idegsejttel kell rendelkeznie ahhoz, hogy az életfolyamatai működjenek, a másik pedig az, hogy a kifejlett csigának elég nagynak kell lennie legalább egy tojás előállításához" - olvasható a közleményben.

A borítókép illusztráció, forrása: AFP/Dominique Delfino

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek