Szenzációs felfedezést tettek a világ leghosszabb barlangrendszerében

A világ leghosszabb barlangrendszere a Kentucky állambeli Mammoth Cave Nemzeti Parkban található. Minden évben önkéntes barlangkutatók érkeznek oda, hogy újabb, ismeretlen járatokat fedezzenek fel. Egy ilyen kutatás alkalmával most kiderült, a barlangrendszer még annál is hosszabb, mint azt korábban gondolták.

A barlang bejárataForrás: nps.gov

A felfedezés szerint, amelyet a nonprofit Cave Research Foundation tett közzé, a barlang 13 kilométerrel "lett" hosszabb, mivel korábban ismeretlen járatokra bukkantak, így most már 676 kilométeresnek tekinthető. Nézzék, milyen mesés.

A kutatást végző önkénteseknek egyébként nincs könnyű dolguk: sötétségben túráznak az „absztrakt földalatti tájban", és csak iránytűket, mérőszalagokat és távolságmérőket használhatnak az új szakaszok felfedezése közben. Ezekre a részekre tényleg csak profik mehetnek be.

Jennifer Cooper, a nemzeti park munkatársa elmondta, hogy a közeljövőben valószínűleg nem fognak további járatok után kutatni, mert minimálisra akarják csökkenteni a barlang területét érő behatásokat. A továbbiakban az újonnan felfedezett részek ökoszisztémáját szeretnék tanulmányozni. Bár ezeket a járatokat még nem látogathatják a kirándulók, az ötszintű barlangrendszer sok más járata továbbra is nyitva áll - olvasható a matadornetwork.com cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek