Ilyen állat nincs is! Négy furcsa lény, melyről nem gondolnánk, hogy létezik

A fajok sokszínűségével foglalkozó kutatók szerint a természetben körülbelül 8,7 millió faj található – 6,5 millió a szárazföldön és 2,2 millió az óceánokban él –, bár sok tudós szerint a valós szám milliókkal több is lehet.

Vannak közöttük kedves, barátságos, cuki állatok. Róluk szinte naponta láthatunk beszámolókat a természetfilmekben, hírműsorokban és az internet különböző csatornáin. Vannak félelmetes, nehezen megközelíthető, veszélyes állatok, melyek borzongással töltenek el minket, és vannak olyan furcsa állatok is, akiket ritkán látunk, és ha mégis valahol belebotlunk a képükbe - hát el sem hisszük, hogy valóban léteznek a természetben. Nézzünk néhány ilyen, a bolygónkon élő furcsa állatot!

Kocsonyahal

Ez a mélytengeri hal közvetlenül a tengerfenék felett él, úgy 600–1200 méter mélységben. Ausztrália, Új-Zéland és Tasmania partjainál találkozhatunk vele, ha elég mélyre merülünk. Meglehetősen furcsa kinézetét és sajátos testfelépítését annak köszönheti, hogy míg a legtöbb hal gázhólyagot használ a felhajtóerő létrehozására, ő egy zselatinos masszát növeszt magára, amelynek sűrűsége valamivel kisebb, mint a vízé. Ez a massza segíti őt a felfelé és lefelé történő mozgásban. Izomzata egyáltalán nincs, ezért létének nagy részét az áramlattal együtt úszva tölti, miközben megeszik mindent, ami közvetlenül előtte lebeg. Legjobban a rákokat kedveli. Szája nagy és széles, pikkelyei nincsenek, és az emberre teljesen ártalmatlan, de ártalmatlan az ember is őrá, mivel számunkra teljességgel ehetetlen.

Véznaujjú maki

Kidülledt szemek, óriási fülek és szőrcsomók teszik egészen mesefigura-szerűvé a Madagaszkáron őshonos főemlős külsejét. Az állat különlegessége még, hogy állandóan növeszti rágcsálószerű fogait, és különleges vékony középső ujjakkal rendelkezik. A világ legnagyobb éjszakai főemlőse, szokatlan táplálékkeresési módszerrel: korhadó fákban élő rovarokat eszik, mint nálunk a harkály. Ő is megütögeti a fa törzsét, majd előredőlő metszőfogaival lyukakat mar a fába, ezen keresztül nyúl be keskeny középső ujjával, így húzza ki a zsákmányt. A legfejlettebb, ám legritkább félmajom, akit sokáig rágcsálónak tekintettek kiálló metszőfogai miatt. Az ember majdnem a kihalás szélére juttatta, és ma már csak nagyon kevés egyed él belőle. 

véznaujjú maki, Daubentonia madagascariensisForrás: Eugen Haag/shutterstock.com

Axolotl

A mexikói sétálóhalként is ismert axolotl a világ egyik legkülönlegesebb kétéltűje. Hihetetlen kinézete csupán az egyik különlegessége. Furcsasága az is, hogy a faj fejlődése során mindvégig kopoltyúval lélegezik még akkor is, amikor eléri a teljes fejlettséget. Az axolotlok szinte bármely testrészüket képesek regenerálni, mégis már majdnem kihaltak szülőhazájukban, Mexikóban. Fogságban, állatkertekben azonban jól érzik magukat. A tudományos világ nagy becsben tartja őket, az állatkertek mindent megtesznek szaporításuk érdekében.

axolotl, kétéltűForrás: LaDameBucolique/pixabay.com

Dumbo-polip

Ezek a furcsa, mélytengeri élőlények hasonlítanak a Disney 1941-es Dumbo című filmjének címszereplőjéhez, egy kiselefánthoz. Ez a faj innen kapta a nevét. Legalább 4000 méterrel a felszín alatt él. A valaha feljegyzett legnagyobb Dumbo-polip 1,8 méter hosszú volt és 5,9 kilogrammot nyomott. Az ilyen extrém mélységekben nagyon hideg vízben és a napfény teljes hiányában kell élni. A dumbo polipok fülszerű uszonyaikkal lassan csapkodva mozognak, és a karjukat használják a kormányzáshoz.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek