Szenzációs felfedezés: magyar gyűrűs csízre bukkantak Iránban

Iránban december 17-én, pénteken szokatlan madarat fogtak Siráz közelében. Másnap kora reggel fel is keresték a Magyar Madárgyűrűzési Központot, ugyanis a gyűrűről készült videófelvételen jól olvasható volt a gyűrűszám – számolt be weboldalán az mme.hu.

Könnyedén le tudták olvasni a gyűrű számát.Forrás: mme.hu

A madár egyedi beazonosítása így sikeresen megtörtént: 2021. október 9-én gyűrűzték meg Szabadegyháza határában.

Az európai ornitológusoknak szenzációsnak számít ez az adat, ezt a bejelentő is tudta, ezért értesítette a magyar központot.

A bejelentő elmondása, és a videófelvétel alapján a madár elengedésre került.

Az elengedés pillanataForrás: mme.hu

Iránból ez az első megkerülési adat a hazai madárgyűrűzési adatbankban, ezidáig magyar gyűrűs madarat nem jelentettek innen a központba. Korábban hazai gyűrűs csízek Európán kívül Törökország ázsiai részében kerültek meg.

Ekkora utat tett meg ez a csíz.Forrás: mme.hu

A csíz eurázsiai elterjedésű énekesmadár faj, ami fenyvesekben, magasan fekvő égeresekben költ. Magyarországra nagy számban a késő őszi időszakban érkezik. Az észak-európai állomány a telet a kontinens délebbi, nyugatabbi területein tölti. A Kaszpi-tenger déli partvidékéig nyúlik a csízek lehetséges telelőterülete, Irán déli részén ritka vendég, így a mostani megkerülés nem csak a magyar tudósoknak szenzációs, hanem az ottani madarászoknak is egy ritka adat.

(Címlapkép: Illusztráció (csíz) - ginger / Pixabay)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek