Meglepő: Egzotikus madarakat fényképeztek a kiskunsági szikeseken

Itthon elsősorban természetfilmekben és állatkertekben láthatunk flamingót, vagy fotókon, ahol szinte már vakít a madarak rózsaszín színe. De vannak olyan kivételes esetek, mint a január 6-i, amikor Dunatetétlennél két rózsás flamingóra lettek figyelmesek a madarászok.

Flamingók Dunatetétlennél 2022. január 6-ánForrás: knp.hu / Barkóczi András

Ez a pillanat az 1910-es évek óta a 16. alkalom, hogy ez a hazánkban rendkívül ritka kóborló madár felbukkan a területen. 

Legutóbb 2018-ban a szegedi Fehér-tónál tűnt fel egy fiatal egyed, azt megelőző évben pedig a tömörkényi Csaj-tónál kettő – olvasható a Knp.hu közleményében. A faj Európa déli területein többfelé fészkel, de speciális élőhelyi igényei vannak. Állandó költőfaj Afrikában, de jelen van a Közel-Kelettől egészen Indiáig is.

A rószás flamingó leginkább a meleg, afriaki tájak költőmadaraForrás: Kiss Mónika

A kiskunsági szikesekre most egy fiatal és egy öreg példány látogatott el, és álldogált a sekély vízben.

Ez a gázlómadár általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, az alföldi sekély szikes tavak némileg hasonlítanak azokra a sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a flamingók rendszeresen előfordulnak, ezért köthettek ki itt. Táplálékuk olyan apró rákok, sóférgek, szúnyoglárvák és moszatok, melyeket speciális csőrük segítségével szűrnek ki a lágy iszapból. A vendégmadarakat bemutató fotókat Kiss Mónika és Barkóczi András készítette január 6-án és 7-én.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek