Különleges vendég bukkant fel a Csanádi pusztákon

A különleges madár, vagyis a hósármány minden évben felbukkan a Körös- Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén, de idén két alkalommal is látták őket a megfigyelők. Először az első példányt december 6-án, míg a 30 példányból álló csapatát december 13-án Cserebökényben  azonosították Veres Zoltán-pusztán.

Hósármány - tollazatának színe télen barnásabb, piszkosabb fehér-fekete foltosra váltForrás: ©Szél Antal István / Körös-Maros Nemzeti Park

A hósármány érdekessége, hogy az északi tájak költőmadara, Grönlandon, Izlandon, a skandináv országokban és Oroszország tundráin, havas területein fészkel. A rideg, apokaliptikus filmekbe illő helyszíneket, kopár, kőgörgeteges havasokat, nyílt, fátlan felföldeket kedveli.

Télen viszont délebbre húzódik, vonulási helyének legdélebbi része a Kárpát-medence, ezért nálunk csak nagyon ritkán bukkan fel.

A december elején megfigyelt madár a Királyhegyesi-puszta szélén, egy földút mellett szedegette az elszórt magokat, és csak akkor röppent fel, mikor a megfigyelők már 4-5 méterre megközelítették. A tél folyamán minden bizonnyal még több példány is feltűnik majd a térségben - írták a kmnp.hu oldalán.

A veréb méretű hósármány tollazatában - különösen a hímek esetében - sok a fehér szín. Nyáron szinte teljesen fehér és fekete, télen barnásabb, piszkosabb fehér-fekete foltos a színezetük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek