A Kanári-szigetekről érkeztek a Nyíregyházi Állatpark legújabb lakói

Az uszonyos meglepetések a Kanári-szigetekről, pontosabban a tenerifei Loro Parkból és azon keresztül a Bécsi Akváriumból érkeztek meg a Nyíregyházi Állatparkba. A zebracápákat először a tenerifei park ajándékozta az osztrák fővárosnak, és az ott világra jött szaporulatból kapott két példányt a hazai állatpark.

A kép csak illusztráció, mert a hivatalos fotók még nem érkeztek megForrás: Shutterstock.com / Tatiana Belova

A 15 hónapos nőstény Nazare és 14 hónapos hím Maui jelenleg 110 cm hosszúak, de ivarérett korukban akár 2.5 méteresek is lehetnek.

A Nyíregyházi Állatpark 2000 óta mutat be tengeri élőlényeket, ami nagy szó, mert vidéki állatkertként ez volt az első helyszín, ami meg tudta ezt valósítani. A park azzal a nem titkolt szándékkal kezdte el tartani a ritka cápafajt, hogy a későbbiekben a most érkezett hím és nőstény cápákhoz újabb egyedek érkezzenek és tenyész kolóniát alakítsanak ki - olvasható az állatpark Facebook-oldalán.

A posztban olvasható még, hogy az India Ház legújabb lakói kalandos úton érkeztek - először repülővel majd speciális légkondicionált teherautóval - a szabolcsi megyeszékhelyre, ahol jelenleg egy szoktató ketrecben ismerkednek új 150 m3-es lakóhelyükkel, és a fekete hátúszójú szirticápa lakótársaikkal. Az érkezést az alábbi videóban meg is nézhetjük:

A porcos halak érdekessége, hogy kültakarójuk kikeléskor csíkos (erre utal a fajnév is), de a csíkok egy éven belül eltűnnek és pöttyök jelennek majd meg az állatokon. Etetésük naponta egyszer zajlik, mikor is megkapják a heringből, makrélából, tintahalból és hekkből álló takarmányukat.

A zebracápák az Indiai-óceán és Csendes-óceán vizeiben honosak. Általában a part közeli sekély vizeket, korallzátonyok környékét kedvelik, ritkán azonban a nyílt tengerre is kimerészkednek. Sokszor pihennek mellúszóikra támaszkodva az aljzaton és a tengerfenéken - ilyet sem látni mindennap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek