Rendkívüli süllőpusztulás történt a Tisza-tónál

Szeptemberben még arról számoltunk be, hogy több száz, pusztulásra ítélt halat mentettek meg a Tisza-tónál. Most azonban nem voltak ilyen szerencsések a halak, jelentős mennyiségű süllő pusztult el - írja a sporthorgasz.eu.

A kép illusztrációForrás: perso / Wikipédia

Az utóbbi évek átlagához képest nagyobb mennyiségben itt rekedt halak elhullásának több oka is lehetséges, például valamely mérgező gáz túlzott jelenléte, vagy éppen a létfontosságú oxigén hiánya. Az első szemrevételezések és a körülmények ismerete után nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a természeti csapást a túlságosan sekély, maximum 40 cm mély víz és egy időjárási anomália halálos kombinációja okozhatta. A közelmúltban tomboló viharos szél iránya és ereje révén extrém mértékben kavarta fel az akkor még nyitott terület vizét. A nagy mennyiségű lebegő hordalék képes rárakodni a halak kopoltyújára, ami súlyos esetben a gázcserét is akadályozza. Az ilyen oxigénhiányos állapotot az érzékeny süllők nem képesek huzamos ideig elviselni, ez okozhatta pusztulásukat.

A közelmúlt jéghelyzete nem tette lehetővé a terület korábbi megközelítését, a jég december 23-ra vastagodott meg annyira, hogy éppen csak elbírjon egy felnőtt embert. A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. helyszínre érkező munkatársai, az 1-6 kg súlyú egyedek összmennyiségét mintegy 300–400 kg-ra becsülték.

A tetemek begyűjtése a jégviszonyok változásáig még várat magára.

A téli alacsony vízszint a feliszapolódás következtében egyre nagyobb kockázatot jelent a telelő halállománynak, vízügyi szempontból azonban indokolt, ezért ennek megváltoztatására nem kerülhetett sor. A megoldást a régi medrek rekonstrukciója jelentheti. A veszélyes iszap eltávolítása amellett, hogy segítené a halak biztonságos telelését, javítaná az áramlási viszonyokat és a tározott víz mennyiségét is megnövelné. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek