Több száz, pusztulásra ítélt halat mentettek meg a Tisza-tónál

A Tisza árterét járva a Tisza-tavi halőrök egy olyan, a főmedertől elszigetelt víztestet találtak, amiben a párolgás miatt már alig volt víz, az is zavaros és algás volt. Az alapos szemrevételezést követően nyilvánvalóvá vált, hogy jelentős mennyiségű hal mozog a vízben, márpedig ilyen körülmények között valós a hajnali oxigénhiány kialakulásának veszélye. A halak életfeltételei folyamatosan romlottak, ezért gyors halmentést szerveztek, amelyről kisfilmet is készítettek, íme! 

A körülmények nem csak a halak számára voltak nehezek, a Tisza-Tavi Sporthorgász Kft munkatársainak is meg kellett megküzdeniük a mély iszapréteggel, ami nemcsak a vízben való haladást, hanem a háló húzását is rendkívül nehézzé tette. Már az első próba során kiderült, hogy nem hiábavaló az energiabefektetés. A vegyes korosztályú pontyok mellett juvenilis és ivadék korosztályú csukák kerültek elő a nagyobb hányadot kitevő a bodorkák és vörösszárnyú keszegek mellett. Ezt látva másnapra megszervezték a halmentést, melyben a társaság halőrei és szakemberei vettek rész.

A kimentett halakat faj és korosztály szerint nyilvántartásba vették, majd oxigénellátással felszerelt halszállító kádakba tették.

Három halszállító kád telt meg a kubikban rekedt őshonos halakkal. Az egynyaras pontyokból 172 darabot, az ennél idősebbekből mintegy 124 kg-ot sikerült kimenteni. Mellettük csukából 40 db ivadék és 231 juvenilis példány, továbbá 59 db bodorka. 12 db vörösszárnyú keszeg, 2 db dévérkeszeg és 1 db harcsa menekült meg a pusztulástól.

"Az őshonos halak eszmei értéke az életük és az ökoszisztémában betöltött szerepük miatt rendkívül magas. Eszerint a megmentett halak halgazdálkodási értéke 850.000 forintra rúg, ami egyértelművé teszi, hogy volt értelme a fáradozásunknak" – olvasható a Tisza-Tavi Sporthorgász Kft weboldalán.

(Címlapfotó: YouTube.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek