Ebben a vidéki nagyvárosban mesterséges havat gyártanának a szánkózáshoz

Múlt héten csak pár napig örülhettek a hónak a gyerekek a szombathelyi szánkópályán, azóta sajnos ott is melegebbre fordult az idő. Hiába végezték el a hóágyú és a berendezések tesztüzemét Szombathelyen, mivel nincsen tartósan hideg, nem indulhat el a hógyártás sem.

Újra várják a családi szánkózást a gyerekek - illusztrációForrás: Wirestock Creators/Shutterstock

A hóágyú beindítása és működtetése csak a megfelelő időjárási körülmények mellett lehetséges, ami tartósan -4 fok körüli hideget jelent – mondta Potyondi Nikolett a SZOVA NZrt. sajtóreferense a Vaol.hu-nak. 

A szánkózáshoz megfelelő hóréteg elkészítése mindössze két-három napot vesz igénybe, de a hókészítést a kiépítés után folyamatosan kell végezni, mert leállás esetén belefagyna a tömlőbe a víz, ami kezelhetetlen állapotot eredményezne.

Legutóbb 2019-ben volt lehetőség mesterséges hó előállítására.

A középtávú időjárás-előrejelzés nem jósol kemény mínuszokat, így bizonytalan, hogy az elkövetkezendő hetekben, így például a téli szünetben beindítják-e a hóágyút. 

Kérdéses, hogy a téli szünetben elindítják-e a hóágyút - illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Kahnert

A szombathelyi szánkópálya üzemelése tehát időjárásfüggő, de a műjégpálya a téli szünet ideje alatt is ünnepi nyitvatartással várja a látogatókat. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek