Felkerült a kupola a Bükki Csillagda tetejére

Az épület emblematikus része, a világ legnagyobb, sorozatban gyártott 6,7 méter átmérőjű csillagászati kupolája december 8-án, szerdán daruval került a Répáshuta mellett álló Bükki Csillagda tetejére. A régóta várt pillanatnak köszönhetően a csillagvizsgáló most már tényleg közel került a nyitás időpontjához, amelyet tavasszal még az idei nyárra ígértek. 

Daru emelte a helyére a hamarosan különleges távcsöveket is rejtő kupolátForrás: bnpi.hu

A legújabb hírek szerint az intézmény 2022 januárjában Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontjaként nyílik, ahol a tudomány-élmény-interakció hármasa segítségével lehet megtudni érdekességeket a csillagok és az űrkutatás világáról. A BNPI látogatóközpontja négy olyan attrakcióra épít – kiállítás, planetárium, csillagvizsgáló és virtuális valóság –, ahol minden korosztály számára felkínálják az élményekben bővelkedő játszva tanulás lehetőségét. Mindemellett egy tanösvény is nyílik.

A Bükki Csillagda hazánkban egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára is.

Az épület a tengerszint felett 635 méter magasságon helyezkedik el, így sokkal tisztább és élesebb képet mutatnak ott a csillagok, mintha az Alföldről néznénk őket. Télen sok esetben megüli a Kárpát-medencét a ködpárna, ekkor Répáshuta térségében szikrázó napsütés fogadja a látogatót.

A tervek szerint januárban már kész lesz az épület az átadásraForrás: bnpi.hu

A kupolában többek között helyet kap majd egy különleges naptávcső, melynek használatával biztonságosan meg tudjuk figyelni központi csillagunkat. A Lunt-típusú hidrogén-alfa naptávcső 10 centiméter szabad átmérővel bír, és segítségével napfoltokat, napkitöréseket is szemügyre tudunk venni oly módon, ahogy szabad szemmel sosem láthatnánk – írja a bnpi.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek