UNESCO Globális Geoparkká nyilváníthatják a Bükk-vidéket

A Bükk-vidék 109 települése még 2017-ben kezdeményezte a Bükk-vidék Geopark létrehozását egy közös nyilatkozatban, amelynek célja, hogy a térség az Európai Geoparkok közé, és az UNESCO Globális Geoparkok hálózatába kerülhessen. Ennek kapcsán néhány napja két UNESCO szakértő, Henning Zellmer és Bojan Režun látogatta meg az aspiráns Geopark területét, és ők készítik el az értékelési dokumentációt is – írja cikkében a Heol.hu.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A látogatás első napját záró vacsorán Henning Zellmer a lapnak elmondta, hogy a terület geológiai értékei mellett kulturális és természeti szempontokat is vizsgálnak. 

A program koordinálását és a kapcsolódó operatív feladatokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látja el, a weboldalukon olvasható az a Geopark felterjesztési dokumentum is, amelyben meghatározzák, hogy az UNESCO Globális Geopark címre Bükk-vidék Geopark néven pályáznak.

A geopark egy élő terület, beletartoznak a benne élő emberek is

– magyarázta Henning Zellmer.

Az UNESCO Globális Geopark hálózatába nem kerülhet be akármelyik erdő vagy mező, nagyon komoly kritériumoknak kell megfelelni, a tagságot pedig négyévente felülvizsgálják. A geoparkok létrehozásának célja, hogy fejlesszék a helyi gazdaságot, miközben támogatják a fenntartható turizmust is. A geoparkká nyilvánítást követően a térség kiemelt feladata, hogy megőrizze, megóvja és bemutassa annak természeti, kulturális és ökológiai örökségét.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Hazánkban két ilyen globális geopark található: a Szlovákiával közös Novohrad-Nógrád Geopark 2010-ben került be az Európai Geoparkok Hálózatába (meseszép fotókat itt és itt találnak róla), a Bakony-Balaton Geopark pedig 2012-től kezdve tagja annak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek