Durvul a hóhelyzet a Bükkben

Míg pár napja a Mátrában havazott, tegnap este megtelt a Facebook a Bükkből érkező hírekkel a havazásról, és ma reggel is Bánkút került a figyelem középpontjába.

Mint a Lillafüred Online éjszakai posztjából kiderül, hamar több mint 10 centis lett a hótakaró vastagsága, a Bánkútra vezető úton pedig többen is kidőlt fákról, leszakadó faágakról számoltak be. Mint írják, mivel a fák még szinte teljes lombkoronával rendelkeznek, megmarad rajtuk a vizes hó, amely hatalmas terhet jelent. 

Ma reggel az Időinfó-Metkép csapata posztolt videót, melyet ha csak látunk, talán nem is gondolnánk, hogy itt és most készült, annyira autentikus téli hangulatot sugároz. Ehhez azt írták, már 40 centinél jár a hó.

 A Lillafüred Online már tegnap este tudósított a bánkúti havazásról.

 Az Időinfó-Metkép látogatói pedig gyönyörködhetnek a havas tájról készült képekben.

 De a Metfigyelő is osztott meg fotókat.

 És az Időkép oldalán is láthatjuk a havas utakat.

Mint az Országos Meteorológiai Szolgálat posztjából kiderül, a havazás oka az, hogy a hidegfront mögött északi, valamit északkeleti irányból betóduló hideg levegő egy összeáramlási vonalat alakított ki a térképen látható területen, sőt egy kis hidegcsepp is kialakult felettünk. Mint hozzáteszik, az erdőben sétálni most veszélyes lehet, ugyanis a zöld, lombos fákra vizes, tapadó hó hullott, emiatt leszakadtak az ágak, fák dőltek ki. A Bánkúti Turistaház információi szerint ,,áram egyelőre nincs, a hálózat nagy területen sérült, és bizonytalan, hogy mikorra állítják helyre. Az utat is lezárták a mai napon, ezért senki ne induljon neki, amíg a fákról le nem olvad a rátapadt hó."

Ugyanakkor, az előrejelzések szerint nem fog sokáig tartani a hirtelen jött tél, ugyanis jövő héten felmelegedés érkezik. A koponyeg.hu előrejelzése szerint pénteken országszerte többórás napsütés várható, bár északnyugaton és a déli határszélen lehetnek felhős körzetek, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél gyenge marad, és 12 és 17 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton változóan felhős időre van kilátás, zápor esetleg az északkeleti tájakon fordulhat elő. Az északnyugati szél megélénkül, reggel 0-6, délután 12-17 fok valószínű. Vasárnap reggelre több helyen képződik rétegfelhőzet, mely egész nap kitarthat. Lesznek ugyanakkor napos tájak is, eső nem alakul ki. Néha még élénk lesz az északnyugati szél. Reggel 4, délután 15 fok körüli értékeket mérhetünk.

Hétfőtől szerdáig száraz, nyugodt őszi időre van kilátás. A szél délnyugatira fordul, mellyel melegebb levegő érkezik hazánk térségébe, így szerdára délen már elérheti a hőmérséklet csúcsértéke a 20 fokot. Beköszönthet az igazi vénasszonyok nyara.

 A címlapkép illusztráció, forrása: Couleur/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek