Remek gyógytea főzhető a 2022-es év fájának virágából

Az Országos Erdészeti Egyesület 2013 óta minden évben megválasztja az az Év fáját, így idén már kilencedik alkalommal lehetett szavazni a fafajtákra egy külön, erre dedikált tematikus honlapon keresztül. Nemcsak az egyesület tagjai voksolhattak, hanem erdész szakemberek is és tulajdonképpen bárki, akit érdekel az erdők és a fák világa.

Mátyás király hársfája Bajmócon, a feljegyzések szerint 300 körül ültettékForrás: Martin Hlauka (Pescan) / Wikipedia

Novemberben három héten keresztül zajlott az online szavazás, amelyen összesen 2192 érvényes szavazatot adtak le. A szavazatok értékelése után, 1419 szavazattal a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) lett 2022-ben az év fafaja. A második helyen, 402 szavazattal a rezgőnyár (Populus tremula), míg a harmadik helyen, 371 szavazattal a kecskefűz (Salix caprea) végzett.

A nagylevelű hárs a Kárpát-medencében is honos fajaForrás: Aleoks / Shutterstock

A nagylevelű hárs hegyvidékeink üde erdeinek elegyfája, köves-sziklás, kőgörgeteges talajokon is megél. Matuzsálemi példányai több száz éves életkorúak, jó mézelő, szárított virágzata ismert gyógytea. Intenzív felújulóképessége miatt a gazdasági erdőkben visszaszorították, de a nagyvad is erősen károsítja – fogalmaznak az egyesület weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek