Így őrzi meg nádtetős házait ez a magyar város

Pályázati segítséggel vágna bele a belváros nádfedeles házainak felújításába a csongrádi önkormányzat. A közel 100 millió forintos beruházás során a városképi jelentőségű épületek nádtetőit és kerítéseit javítanák ki, három ház esetében pedig ennél komolyabb felújítást végeznének. A város részt vesz a Teleki László Alapítvány által koordinált Népi Építészeti Programban, mely a védett népi építészeti emlékek eredeti történeti szerkezeteinek megújulását támogatja – tájékoztatta a delmagyar.hu-t Dr. Juhász László, a város jegyzője.

Az egyik nádtetős házForrás: Majzik Attila/delmagyar.hu

A tervezett felújítás huszonegy házat érint a belvárosban. Ezek egy része önkormányzati, más része pedig állami tulajdonban van, de azokat az épületeket is a város kezeli és gondozza. A hangulatos nádfedeles házak egy része vendégházként üzemel, hétben pedig népi mesterségek bemutatóhelyét alakították ki.

Tíz ház esetében a nádtető felújítására és kerítésépítésre, nyolc háznál pedig kizárólag az utóbbira pályáznak. Három épület komolyabb felújítást igényel, azok esetében előkészítő tevékenységre, tervkészítésre pályáznak. Ezek különleges helyzetű házak, egy renoválás előtt szükség van örökségvédelmi engedélyre és különböző szakvéleményekre is. A tervek elkészíttetése után a Népi Építészeti Program jövő évi kiírásában már ezeknek a házaknak a felújítására is szeretnének forrást elnyerni – tette hozzá Huszka Anita műszaki előadó.

A munkálatok tervezett költségei közel 94 és fél millió forintra rúgnak, ebből 75 és fél millió a pályázati forrás, ezt az önkormányzatnak csaknem 19 millió forint önrésszel kell kiegészítenie. A most beadott pályázatokat még ez év végéig elbírálják, amennyiben sikerrel jár a város, úgy a közbeszerzések után akár jövő tavasszal elkezdődhetnek a kivitelezések. Mint megtudtuk, a felújításokat ütemezetten tervezik elvégezni, így a munkák nem fogják sérteni a vendégházak működését.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek