Kárpátalján találja 2021 legélőbb tájházát

Október 8-án, pénteken adták át „Az Év Tájháza" díjat, melyet 2021-ben a Nagyberegi Tájház érdemelt ki. A kárpátaljai tájház kiemelkedő szerepet játszik a térség kulturális életében, az „élő tájház" nagyszerű példája – olvasható a Magyarországi Tájházak Szövetségének közleményében.

A tájháznak egy 1898-ban épült parasztház ad otthontForrás: Magyarországi Tájházak Szövetsége

A Nagyberegi Tájházat 2013. február 15-én avatták fel, amelynek egy 1898-ban épült parasztház ad otthont. Fenntartója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, programjait a Pro Cultura Subcarpathica szervezi.

A három helyiségből álló házhoz egy kamra, a kemencének helyet adó ,,sütő" és egy szín tartozik. Az udvart egy keresztcsűr választja el a kerttől, ahol a több mint 500 növényfajt felsorakoztató Szikura József Botanikus Kert található.

Az ajtón belépve a látogatók a beregi szőttes készítésének fortélyait is megismerhetikForrás: Magyarországi Tájházak Szövetsége

A Nagyberegi Tájház ,,élő tájház"

A tájházban és a hozzá tartozó gazdasági épületekben táncházat, kézműves foglalkozásokat és népi játékokat szerveznek, de gyakran tartanak hagyományos kenyérsütő napokat is. A kamra szövőházként funkcionál, ahol a beregi szőttes készítését tanulhatják meg a látogatók. A vászonkészítésre és a fonásra szánt alkalmakon a technikák elsajátítása mellett fontos szerep jut a közösségépítésnek és a tapasztalatcserének is.

Egy idézet a tájház vendégkönyvéből: „A hagyományaink emlékeztetnek rá, hogy kik vagyunk."Forrás: Magyarországi Tájházak Szövetsége

A Nagyberegi Tájházban hetente egyszer szakavatott kézművesek által vezetett, hagyományőrző foglalkozásokat tartanak. A programok az iskolai tanévhez igazodva ősszel egy szüreti rendezvénnyel kezdődnek, és tavasz végén, nyár elején egy pünkösdi foglalkozással zárulnak. A tájház sokszínű tevékenységének kiváló példája, hogy az elmúlt év során ukrán és orosz anyanyelvű diákoknak is tartottak múzeumpedagógiai foglalkozásokat – fogalmaznak a közleményben. 

A tájház évközbeni programjairól annak közösségi oldalán olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek