A hitelesség az Év Tájházának legfőbb erénye

A Felpéci Tájház nyerte el a 2020-ban meghirdetett Év Tájháza címet. A falu központjában álló gyűjtemény és a szőlőhegyi présház szakmailag hiteles képet tár a látogatók elé, és gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket, amely önkéntesek bevonásával valósul meg - derül ki a Magyarországi Tájházak Szövetségének közleményéből. 

A Felpéci Tájház kívülrőlForrás: Dombi Alajosné

A Sokoróaljai-dombság vidéke értékes kincseket őrzött meg kulturális hagyományaiból, épített örökségéből, ennek egyik ékes példája a műemléki védelem alatt álló, muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkező Felpéci Tájház. A tájegység népi építészetét hűen tükröző épület szoba-konyha-kamra beosztású, háromhelyiséges, egysoros elrendezésű. A felújítás során nagy gonddal óvták meg, állították helyre a földből, sárból (pelyva adalékkal), illetve vályogból épült falakat, a földes padlózatot, a nádból készült héjazatot, szakértelemmel alkalmazva a hagyományos építési technikákat, az eredeti körülményeket hitelesen felmutató állapotot megteremtve.

A ház berendezése, az enteriőr kialakítása ugyancsak autentikus, egykori evangélikus lakóinak életmódját idézve egyszerű, puritán. A lakásbelső megjelenítése mellett a tájházban megtekinthetőek a helyben leginkább használt mezőgazdasági szerszámok, illetve a méhészethez kapcsolódó tárgy- és eszközállomány is.

A Felpéci Tájház igazi értékét azonban mégis az adja, hogy nem csupán egy megfelelő módon helyreállított népi műemlék és néprajzi gyűjtemény, hanem a közösségi, hagyományőrző események kedvelt színtere is, ahol a gyerekek játszva sajátíthatják el dédszüleik korának ismeretanyagát, ugyanakkor a felnőtteknek is maradandó élményt jelent a számukra biztosított programok gazdagságával.

A présház belső tereForrás: Prikler Szilvia

A közelmúltban sikerült a tájházi gyűjteményükbe bekapcsolniuk a község szőlőhegyén található hagyományos présházépületet a hozzá tartozó szőlő és gyümölcsössel. A présház immár a tájházegyüttes tereit is gazdagítja, sajátos tematikájú kiállítóterével, bemutatójával. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Tájházigazgatósága által szervezett Népi Építészeti Nyári Egyetem kapcsán maga a népi építészeti tudás is – gyakorlati tudás formájában – tovább öröklődött.

A Felpécért Alapítvány elnöke, Dombi Alajosné néhány hónapja, 2020. szeptember 4-én vehette át Az Év tájházvezetője elismerést, így egy éven belül sikerült elnyerniük a Tájházszövetség két rangos díját.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek