Itt a világ esőtérképe! Kiderült, melyik a legcsapadékosabb magyar város

A leghűségesebb városként emlegett Sopron nemcsak műemlékekben számít az egyik leggazdagabbnak, de egy új kutatás szerint a csapadékos napok számában is. Az egész országot tekintve ugyanis ebben a hangulatos, macskaköves utcáiról és várnegyedéről ismert városban a legmagasabb az esős napok száma – tudtuk meg a Neomam Studio nevű kreatív ügynökség szerkesztőségünkbe juttatott közleményéből.

Sopron óvárosa a magasbólForrás: Shutterstock / Készítette: mr.csongor

Az éghajlati válság világszerte fokozza az esőzéseket. Ennek kapcsán egy ausztrál biztosító társaság, a Budget Direct megbízásából a Neomam Studio kiszámolta, hogy a világ 64 429 városában évente hány napon haladja meg a csapadék átlagos mértéke az 1 millimétert. Az ügynökség a climatedata.org adataira támaszkodott. 

Legcsapadékosabb európai városokForrás: Budget Direct

A számítások azt mutatták, hogy Magyarországon a soproniaknak kell a leggyakrabban esernyőt hordaniuk maguknál, egészen pontosan az év 92 napján. Ha európai viszonylatban nézzük ezt a számot, akkor ez nem tűnik túlságosan soknak. A kutatásból ugyanis kiderül, hogy országunk a szárazabbak között van: az összes környező országban 100 és 150 között van a legcsapadékosabb városok esős napjainak a száma.

Bulgária legcsapadékosabb városában egy évben összesen 90 napon esik az eső, Görögországban pedig ez a szám 97, vagyis ezen országok csapadékmennyisége esik legközelebb a miénkhez. De Magyarország világviszonylatban is a szárazabbak közé tartozik. Meglepő adat, hogy az afrikai Marokkó legesősebb városában, Ifranban nem sokkal kevesebb a csapadékosabb napok száma, mint Sopronban, ott szám szerint 87.

Legcsapadékosabb városok a világonForrás: Budget Direct

Európa legcsapadékosabb városa az írországi Carna, ahol egy évben 160 napon esik az eső, míg a legszárazabb ország Ciprus, amelynek legcsapadékosabb városában, Nicosiában 43 nap kell esernyő. Ha világviszonylatban nézzük az adatokat, a bahreini Riffában a legalacsonyabb az esős napok száma az országok legcsapadékosabb városai között, ez szám szerint mindössze 10. A világ legnedvesebb városa pedig a kolumbiai Buenaventura, ahol évente 258 napon esik az eső.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek