Megnyitott a Bükki Füvesember új gyógynövénykertje

  Az idén 92 éves Szabó Gyuri bácsi életereje példázza azt, hogy a gyógynövények csodálatos hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, ha megfelelően és kitartóan alkalmazzák azokat. A füvesember első gyógynövénykertje  az ezredfordulón jött létre Bükkszentkereszt határában abból a célból, hogy megőrizze a lassan feledésbe merülő népi gyógyászat növényeit. Július 6-tól már Gyuri bácsi új kertjében nyerhetnek betekintést a gyógynövények világába.

  Szabó Gyuri bácsi szeretett munkája közbenForrás: Szabó Gyuri bácsi/Facebook

  Az országszerte ismert kertben – melyet évente több ezer látogató keres fel napjainkban is, – hasznos és érdekes oktató-nevelő munka folyik. Az eredeti kert azonban lassacskán kicsinek bizonyult, és egyre nagyobb volt az igény a bővítésére, új, részben kényelmi funkciók létrehozására. Az ebben a szellemben kialakított kertben a túrák során a vendégek már Gyuri bácsi új kertjében barangolhatnak.

  A kert felül nézetből egy szív alakú hársfalevelet mintáz meg, középen a filagóriávalForrás: Szabó Gyuri bácsi/Facebook

  A kert éltető alapeleme a növény, ezért az alapstruktúrájának egy hárslevél szív alakú rajzolatát választották. A hárs egyrészt a szeretet fája és szimbóluma, másrészt fontos gyógynövénye ennek a kertnek is. Az ösvények és utak a hárslevél erezetének mintáit és szélét formázzák, a levél alakú ágyásokban pedig a legismertebb gyógynövények kaptak helyet.

  A kertben közel 150 féle növény, összesen több mint 21.000 példány található.
  A jellegzetes bükki parasztházak hangulatát idézi a fogadóépület, amiben a recepció és a mosdók találhatók. Innen egy levendulákból formázott labirintus vezet a gyógynövénykertbe. A kert közepén egy filagória áll. Ez egy pihenőtér és egyben az előadások, a beszélgetések tere is. A gyógynövényekkel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, ezért a kert északi végében kialakítottak egy teret kifejezetten a gyermekek számára. Itt a természetbarát játszótér mellett egy oktatótér is van, amiben a kicsik méretéhez igazodó magaságyások között, kanyargós utakkal szabdalt területen szaladgálhatnak a gyerekek, és egy vezető segítségével közelről szemlélhetik, szagolhatják vagy ízlelhetik meg a gyógynövényeket.

  A legkisebbeknek is szívesen átadja a tudásátForrás: Szabó Gyuri bácsi/Facebbok

  A kertet sövények, fák és cserjék védik, veszik körbe, élőhelyet biztosítva a madaraknak, apró állatoknak. A kert a hivatalos megnyitó után egyénileg is látogatható lesz, de ebben az évben vezetett kertlátogatásra csak a túrákon van lehetőség. További információkat a Györgytea weboldalán találhatnak, Gyuri bácsi gyógynövénytúráira ide kattintva tudnak jelentkezni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!