Fotókon a magyar táj, amely az UNESCO ellenőreit is meggyőzte

  Néhány éve mi is bemutattuk önöknek a Novohrad-Nógrád Geoparkot, nézze meg ön is, hogy mi győzte meg az UNESCO ellenőreit!

  Az UNESCO Globális Geopark hálózatába nem kerülhet be akármelyik erdő, vagy mező. Komoly kritériumoknak kell megfelelni, ráadásul a tagságot négyévente felülvizsgálják.

  Medves-fennsíkForrás: Novohrad-Nógrád Geopark

  A Novohrad-Nógrád Geopark 2010-ben került be az Európai Geoparkok Hálózatába, 2014-ben sikeresen megújította a tagságot, most pedig ismét újabb négy évre meghosszabbította, áll a geopark sajtóközleményében.

  Medves-fennsíkForrás: Novohrad-Nógrád Geopark

  És hogy mi is pontosan a hálózat célja? A geoparkok létrehozásával a helyi gazdaságot fejlesztik elsősorban, úgy, hogy támogatják a fenntartható turizmust. Célja emellett, hogy egy adott térség természeti, kulturális, ökológiai örökségét megőrizze, megóvja és bemutassa.

  Salgó váraForrás: Novohrad-Nógrád Geopark

  Mivel négyévente felülvizsgálják a tagságot, ezért nem lehet lazsálni. Ha valaki meg akarja szerezni a zöld kártyát, ami a tagság meghosszabbítását jelenti, akkor minden területen rendben kell legyenek a dolgok. Bár a zöld kártya nem jelenti azt, hogy nincsenek kijavításra váró hiányosságok, de ezeket elég a következő négy év alatt rendezni.

  MacskalyukForrás: Novohrad-Nógrád Geopark

  2018 nyarán az UNESCO szakemberei járták be keresztül-kasul a geoparkot, mindent megnéztek, amit csak lehetett, sőt, még a turistákkal is beszélgettek. A jelentés elkészült, az eredményre mostanáig kellett várni, de megérte: további négy évig még biztosan UNESCO Globális Geopark  lesz a terület megnevezése.

  Salgó-váraForrás: Novohrad-Nógrád Geopark
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek