A szennyvíztelepeken talált furcsaságok is előkerülnek a vízmű nyílt napján

Korábban már beharangoztuk, hogy a hétvégén megnyílnak a soroksári szennyvíztisztító kapui, de nemcsak itt tárulnak fel előttünk a folyamatok, melyek az ivóvízig vezetnek. Szeptember 29-től kezdve egy hónapon keresztül bepillanthatnak a Dunántúli Regionális Vízmű vízműveibe, szennyvíztisztító telepeire, valamint laboratóriumaiba is. A DRV Zrt. nyílt napjain megismerhetjük az ivóvíz- és a szennyvíztisztítás folyamatát és a laboratóriumi vizsgálatokat.

A keszthelyi szennyvíztisztító telepForrás: drv.hu

A programsorozat szeptember 29-én Lengyeltótiban indul, és összesen 16 helyszínen, 3 vízműben, 8 szennyvíztisztító telepen és 5 laboratóriumban folytatódik október 29-ig - derül ki a Vízmű közleményéből, melyben a helyszínek listáját és a programot is láthatjuk.

„Szeretnénk, ha nem lenne „misztérium" az, hogy hogyan vizsgáljuk és szűrjük a csapvizet, vagy hogy hogyan lesz a szennyvízből az élővizeinkbe visszajuttatható tiszta víz. Munkatársaink 16 helyszínen izgalmas előadásokkal és bemutatókkal várják az érdeklődőket – akár iskolai osztályokat, nyugdíjas klubok tagjait, vagy más közösségeket" – mondta el Lakatos Edina, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. sajtószóvivője.

A nyílt napokon kiderül például, hányféle vízbázisból, milyen eljárásokkal termelik ki az ivóvizet, valójában mitől válhat fehérré a csapvíz közvetlenül a kiengedése után, és hogy pontosan mit is vizsgálnak a laboratóriumokban – utóbbi helyszíneken egyébként az érdeklődő gyerekek és felnőttek egy kicsit maguk is kutatókká válhatnak. A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a szennyvíztisztítás lehetőségei egyáltalán nem függetlenek attól, hogy mi mit dobunk a csatornába – ezért a telepen dolgozó szakemberek a szennyvízvezetékben vagy a szennyvíztelep úgynevezett gépi rácsán fennakadó furcsaságokról is mesélnek majd.

A mohácsi vízműtelepForrás: drv.hu

A résztvevők a program végeztével a megszerzett tudáson túl értékes ajándékokkal és tájékoztató kiadványokkal is gazdagodnak majd. A jelentkezéseket írásban, a kommunikacio@drv.hu e-mail-címen várják. A programon a DRV Zrt.-től kapott visszaigazoló e-mail birtokában lehet részt venni, melyet a társaság a szabad férőhelyek függvényében küld meg. A jelentkezési határidő az adott időpont előtti 5. nap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek