Folytatják a Balaton kotrását a vízminőség védelmében

A Balaton kotrását novembertől folytatni fogják az algavirágzás miatt, a vízminőség védelmének érdekében. Az első ütem 100 ezer köbméternyi iszap eltávolítását foglalja majd magában, a tervek szerint a kotrási munkák a következő években is hasonló nagyságrendben folytatódnak majd - olvasható a likebalaton.hu cikkében.

Kotróhajó a Balaton nyugati medencéjében, a balatongyöröki part közelében 2020. július 23-án. A kotrásra a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt volt szükség.Forrás: MTI/Varga György

A 2019-es algavirágzás kiváltó okainak megszüntetéséért tavaly kezdték el sok évnyi kihagyás után ismét kotorni a Balatont, és mintegy 14 hektárnyi területéről csaknem 90 ezer köbméternyi mederiszapot távolítottak el.

Emellett az üdülőrégió növekvő vízigényének kielégítéséhez komoly felújításra, korszerűsítésre szorulnak a felszíni vízművek. Az elavult technológiák már nem alkalmasak a tó vízminőség-változásainak követésére, például algásodás esetén, a Balatonból történő ivóvízellátás költségei pedig igen magasak. Komplex vízellátórendszer-fejlesztésre van szükség, amely hosszú távon megoldhatja a térség vízellátását, alkalmazkodva a környezeti változásokhoz is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek