Jó hír: tisztulnak a Romániából érkező folyók

A napokban üzembe helyezték a romániai Bihar megyében azt a szűrőrendszert, amely megakadályozza, hogy a különböző hulladékok a folyókon keresztül Magyarországra jussanak.

Tavaly februárban ez a látvány fogadta a Felső-Tiszára kilátogatókatForrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság/OVF

Tavaly februárban mi is beszámoltunk azokról az elkeserítő hírekről, hogy mennyi szemét lepte el a Tiszát. Az esőzések hatására áradás indult el a folyókon, amellyel egy időben kommunális hulladék is érkezett a Felső-Tiszára. Ez a súlyos környzetszennyezés már régóta komoly probléma elé állítja az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársait.

Most azonban úgy tűnik, hogy javulni fog a helyzet, legalábbis a Romániából érkező folyók esetében, elsőként a Körös-vidékén. Ugyanis elkészült az első olyan szűrőrendszer, amely megakadályozza, hogy a szemét a folyóvizeken keresztül a szomszédos országokba jusson. Emellett további 11 hasonló berendezést terveznek üzembe helyezni, melyeknek előkészítése jelenleg is zajlik. Az idei év végéig újabb hét szűrőrendszer terve készül el, amelyek helyszíneit már kijelölték, munkálataik pedig tavasszal indulnak.

Ha valaki kimegy a Maros partjára, most is láthatja, hogy percenként tucatnyi flakon és üdítőitalos doboz érkezik a határ túloldaláról a folyó felszínén. Áradások idején előfordul azonban az is, hogy ezek szinte összefüggő tömegben sodródnak.

Románia korábban a holland nagykövetség támogatásával már elhelyezett hasonló hulladékmentesítő szerkezeteket, ezek tapasztalatait felhasználva tervezik kiterjeszteni a védőrendszert a határ teljes szakaszára. A beruházást a román kormány finanszírozza – írja az MTI a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleménye alapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek