Elkeserítő felvételek mutatják, hogy mennyi szemét lepte el a Tiszát

Az esőzések hatására áradás indult el a folyókon, amellyel egy időben kommunális hulladék szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára. A kameraképek és gátőri észlelés alapján péntek reggel az ukrajnai Rahónál 1-2 db/perc, a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél 30-40 db/perc a kommunális hulladék intenzitása. A Szamos folyón Csengernél 60-80 db kommunális hulladék érkezett percenként – olvasható a február 5-i hír az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) weboldalán. Nézzék, milyen környezetszennyezés zalik, és milyen küzdelmek árán próbálják a folyót megtisztítani!

A felsőbb szakaszról érkező nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2021. február 4-én 12 órától III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.  A hulladék kiszedése a péntek délelőtti órákban megkezdődött, a munkavégzés folyamatos, váltott műszakú. Az egyes állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és a gátőri észleléssel folyamatosan figyelemmel kísérik a levonuló idegen anyagok mennyiségét.

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság - OVF/Facebook

Sajnos másnap sem érkeztek jó hírek. Ahogy az OVF Facebook- oldalán szombaton kitett hírekből láthatjuk, a Felső-Tiszán újra nagy mennyiségű vegyes hulladékot hoz a folyó. Pedig az ott dolgozók hatalmas erőfeszítéseinek köszönhetően előző nap 292 m3 vegyes hulladékot sikerült eltávolítaniuk a folyóból. A vízügyes szakemberek a vásárosnaményi közúti híd lábánál kiépített vízminőségi kárhelyen dolgoznak, ahol a hulladék válogatására, darabolására is sor kerül. A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszorra vetik be éles helyzetben.

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság - OVF/Facebook

A Tisza vízszintje várhatóan I. fokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként több méteres lesz.  Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további árhullámok kialakulásához vezethet. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek