Már megmászható a Tisza-tó két kilátója, amit csak csónakkal, hajóval lehet megközelíteni

Kizárólag vízi úton megközelíthető kilátókat adtak át szombaton az aktív- és ökoturisták számára a Tisza-tó Poroszlói medencéjében. A Békatutaj Egyesület által épített két kilátótorony kilenc méter magas, felső szintjükről pedig belátni az egész Poroszlói medencét. A beruházás a vízitúrázók számára hiánypótló, hiszen az ökoturizmusáról híres Tisza-tó belső részein rendkívül kevés a kikötésre alkalmas terület. A kilátók várhatóan kajakos, kenus és SUP túrák gyakori célpontjává válnak majd – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

Forrás: Huszár Márk / heol.hu

A tornyok olyan jellegzetes védett madárfajokról lettek elnevezve, melyek közvetlenül az építmény környezetében is gyakran fellelhetőek. A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt-Tisza mentén létesült Fattyúszerkő kilátó megtartotta a szigeten korábban álló torony nevét, hiszen a Tisza-tó ezen szakaszán gyakran látni a víz színét súrolva repülő fattyúszerkő csapatokat. Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátón a kivitelezés közben rendszeresen hallható volt a bölömbika búgása, ezért az épület neve Bölömbika kilátó lett.

Forrás: Huszár Márk / heol.hu

Mindkét kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, de a tájba illeszkedő stílusban. Olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik, és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan pásztázzák a környéket. A tervezéskor és a kivitelezéskor is fontos szempont volt az időtállóság, ezért mindkét kilátó alapja horganyzott acél, míg a felépítmény vörösfenyőből készült.

Forrás: Huszár Márk / heol.hu

A 35 millió forintból megvalósult fejlesztést az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság finanszírozta, a kilátók fenntartása azonban közösségi finanszírozással fog megvalósulni. Az új épületek átadásának pillanatában tizenöt helyi turisztikai szolgáltató írt alá együttműködési megállapodást, melyben azt vállalták, hogy a következő években pénzzel és/vagy saját munkájukkal támogatják az épületek állagának megóvását, hogy azok minél tovább szolgálhassák az ide látogatókat – olvasható a közleményben.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek