Fecskéknek építettek hotelt a Tisza-tónál

A május 10-i madarak és fák napján adták át a Tisza-tavi kerékpáros Centrumnál épült fecskehotelt, amelyet az egyre csökkenő számú molnár- és füsti fecskék számára alakítottak ki. De május 31-ig összesen hatszáz műfészket – ötszáz molnárfecskéknek és száz füsti fecskéknek készült fészket – helyeznek ki a Tiszafüred és Poroszló között épült kerékpárútnál, valamint a Tisza-tavat átszelő kerékpároshídon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, írja az I love Tisza-tó magazin.

Füsti fecske - illusztrációForrás: Andreas Trepte/commons.wikimedia.org

A Kerékpáros Centrum udvarának sarkán állították fel a hotelt, amelyre összesen 24 műfészket helyeztek ki. Az ötletgazdák és a támogatók azt remélik, hogy élettel telnek meg a fészkek, és hogy a fészkek közötti résekbe is fészkelni fognak. A fecskehotel átadásán tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy fecske egy szezon alatt egy kilogram bogarat (köztük szúnyogot) eszik meg, így ők természetes rovarirtókként is funkcionálnak.

Molnárfecske és fészke - illusztrációForrás: MPF/commons.wikimedia.org

Tiszafüreden nem ez az első projekt, amely a madarak védelmét és élőhelyük megteremtését szolgálja. A településen ugyanis tavaly indult el a Fecskebarát Füred program, amely során a közintézményekre ötven fecskefészket helyeztek ki. Ezeket a helyiek az MME weboldalán található útmutató alapján otthon készítették el, a kezdeményezéshez pedig óvodák és iskolák is csatlakoztak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek