Így készülnek Kecskeméten a hétvégi repülőnapokra

A baon.hu munkatársai beleshettek kicsit a repülőnap előkészületeinek kulisszák mögé: a hét közepén három órát a kecskeméti repülőbázison töltöttek, ahol már óriási a nyüzsgés földön és levegőben egyaránt – írják cikkükben. Több mint harminc ország képviselteti magát a hétvégi kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón, amire a szombati jegyek már elfogytak, vasárnapra viszont még korlátozott számban kaphatók.

A kecskeméti reptéren odaérkezésükkor éppen négy magyar Gripen repült kötelékben, majd a cseh Aero Vodochody vállalat által gyártott L-39 Albatros kiképző repülőgép emelkedett magasba, utána egymás után a helikopterek tettek egy-egy kört. Utána megérkezett egyenesen Portugáliából a magyar KC390-es multifunkciós szállító repülőgép, majd a Török Csillagok bemutatócsapatának hét darab piros-fehér festésű F-5-ös gépe, Pápáról pedig két H145-ös helikopter. A szaúdi Királyi Légierő Saudi Hawks nevű csapata már hétfőn landolt, ők szerdán a földön voltak aktívak, a pilóták részvételével éppen egy videót forgattak. Az biztos, hogy látványos bemutatóra számíthatnak a látogatók, a szervezők pedig mindkét napra 50-50 ezer érdeklődővel kalkulálnak.

Forrás: repulonap2021.hu

Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis parancsnoka, az esemény repülésigazgatója hangsúlyozta: a rendezvényt úgy szervezik meg, hogy közben alaprendeltetési feladatukat, a magyar légtér őrzését és védelmét folyamatosan ellátják, azaz a készenléti Gripenek ugyanúgy a levegőbe emelkednének, mint máskor, ha véletlenül egy légtérsértő gép érkezne a hétvégén az országba.

Forrás: repulonap2021.hu

Úgy készülnek, hogy minden programelemet megtartanak a légi bemutatóknál is, bár van egy minimális látótávolság és felhőalap-magasság, amely alatt nyilvánvalóan nem szállhatnak fel a repülőgépek. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a látogatók esőköpenyt, esővédőt hozzanak magukkal, ne esernyőt, mert azt nem engedik be a reptér területére.

"Nem mondanám, hogy nem emelkedik meg az adrenalin szint, ahogy közeledik a hétvége, de ezt a feladatot csak nyugodtan lehet végrehajtani, fel is vagyunk rá készülve" – mondta a bázisparancsnok, aki hajnaltól késő estig azon dolgozik munkatársaival, hogy a hétvégén minden flottul menjen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek