Az ország bármelyik részén találkozhatunk a veszélyes teknősökkel

Az elmúlt hosszú hétvégén kisebb felfordulást okozott egy fiatal aligátorteknős, aki Parádon zavarta meg egy pihenni vágyó család napjait. Az udvarban találták az állatot, melyhez Both Zoltán vadállatbefogót riasztották. Mint kiderült, a teknős az emberre sem veszélytelen, és az ország bármely pontján találkozhatunk vele - adja hírül a szoljon.hu.

Aligátorteknős - illusztrációForrás: vujicivana/pixabay.com

Mint Both Zoltán elmondta, ez már a tizennyolcadik aligátorteknős, akit befogtak, és mivel nem őshonos állat, hanem Amerikából származik, ez a szám soknak számít. Idén ez a példány volt a második, korábban már a Tiszában is találtak ilyen típusú teknőst. "Régen még engedély nélkül lehetett vásárolni és tartani ezt a fajtát, ma azonban már engedélyköteles. Azon túl, hogy szakmai vizsgával kell rendelkeznie a leendő tulajdonosnak, engedély kell a település jegyzőjétől, de még a szomszédoktól is" – mondta a szakember.

Az aligátorteknős kifejlett példánya elérheti az akár ötven centiméter nagyságot is, állkapcsa pedig olyan erős, hogy ha elkap egy emberi ujjat, lábujjat, akkor azt biztosan leharapja. "A teknős minden mozgásra harap, legyen az egy hal, egy kéz, de még egy odadobott kőre is azonnal lecsap" - folytatta az állatbefogó. Ha valaki az átlagnál nagyobb teknőssel találkozik, ne menjen hozzá közel, főleg ne próbálja megérinteni, inkább hívja a 112-es segélyhívót, ők kiküldenek egy szakembert, aki megállapítja, milyen állatról van szó.

Both Zoltán az is hozzátette, ha egy jelenlegi tulajdonos úgy érzi, már nem tud megfelelő helyet biztosítani az állatnak, akkor semmi esetre se engedje szabadon, hanem keressen fel egy állatkereskedést, vagy a legközelebbi állatkertet, vadasparkot, ott segítenek a teknős elhelyezésében. A hosszútávú cél azonban továbbra is az lenne, hogy csak megfelelő engedéllyel tartson mindenki veszélyes állatot.

A Parádon talált hüllőben nem volt chip annak ellenére, hogy kötelező lenne, amit azt jelenti, hogy valaki engedély nélkül tartotta a veszélyes állatot vagy egy már a természetben szaporodott példányról van szó. A szakember az is kiemelte, az elmúlt években megnőtt a számuk a hazai tavakban, folyókban, ezzel azonban hatalmas természeti károkat tudnak okozni, ugyanis itthon nincs természetes ellenségük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek