Tojásból lesz a csoda! Így tört magának utat a kis teknős fióka Szegeden

"Már hosszú évek óta sikeresen keltetünk ki szárazföldi teknős tojásokat, most éppen szenes teknős fiókák világra törésére vártunk. Az első már meg is hozta a döntést, hogy ideje kibújni a kb. 110 napos kelési idő után" – posztolta Facebook-oldalára a szegedi vadaspark két fotó kíséretében, amelyek közül az egyiken az apróság éppen utat tör magának a tojásból.

Még egy kicsit, mindjárt meglesz!Forrás: Szegedi Vadaspark / Facebook

A gondozóik, akik folyamatosan ellenőrzik a keltetőt, egyből észlelik a kelés megkezdődését, és ha szükséges, segítik a teknőst élete első nagy feladatának teljesítésében. Ilyenkor még sérülékeny a hasi oldala, és amíg a tápanyagot biztosító szikzacskó duzzadt, addig a hasi páncélja sem záródik. Pár nap eltelte után azonban felerősödik, és akkor már jól látható, hogy mennyire életerős a kis páncélos. Ekkor még a vadaspark gondozói által hüllőovinak nevezett helyiségben cseperedik, és csak később mutatják be a látogatóknak.

A szenes teknős egy dél-amerikai szárazföldi teknősfaj, amely bár nem gyakori, de kedvelt fajnak számít a terraristák körében. A vadaspark ezúttal is felhívja a figyelmet a felelős állattartásra, és egyben arra, hogy csak a képességeinknek megfelelő állatokat válasszunk otthonra, amelyekért élethosszig tartó felelősséget tudunk vállalni – ez a szenes teknős esetében igen hosszú, akár az 50 évet is meghaladhatja.

És íme, a legkisebb páncélos!Forrás: Szegedi Vadaspark / Facebook

Emellett a nem háziasított állatoknál figyelemmel kell lennünk a fajok védelmére. A többi hazánkban kedvelt szárazföldi teknősfajhoz hasonlóan, mint például a görög és leopárdteknősök, a szenes teknős is védelemre szorul, kereskedelmét és tartását nemzetközi egyezmény (Washingtoni Egyezmény – CITES) szabályozza. Ezért csak olyan állatot vegyünk, amely rendelkezik a szükséges dokumentumokkal (európai uniós közösségi vagy tenyésztői bizonylat), amelyek igazolják, hogy tenyészetből származnak, és nem vadon fogták be őket – hangsúlyozza Endrédi Lajos a vadaspark gyűjteményi részlegvezetője.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek