Az utolsó hattyú is elpusztulhat Lőrinciben

A heol.hu cikke szerint az egyik olvasójuk tudomása alapján több hattyút is megmérgeztek a minap Lőrinciben. Az üggyel kapcsolatban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél Orbán Zoltán szóvivő úgy nyilatkozott: nincs tudomásuk az esetről és bármiféle joghatóság hiányában intézkedni sem tudnának. Ilyen esetben – mint elmondta – a szemtanú tudja hatékonyan elindítani az eljárást. Erről az egyesület weboldalán is tájékozódhatnak.

A Lőrinci-tó hattyúi kedves látványosságai voltak a környéknekForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnál Lázár Levente rendőrségi sajtóreferens úgy nyilatkozott: „Hatóságunkhoz válaszadásunkig nem érkezett ilyen jellegű bejelentés." A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál (BNPI) Molnár Márton, a BNPI, Mátra és Tarna-Lázbérci Tájegység mátrai csoportjának természetvédelmi őre szerint:

a nyár folyamán Lőrinciben valóban elpusztult egy bütykös hattyú család nagy része, jelenleg már csak az egyik öreg madár van életben.

"Ennek a pusztulásnak számos természetes oka lehet" – folytatta Molnár Márton. "Főként a meleg nyári időszakban, amikor az oxigénhiányos vízben nagyobb eséllyel kapnak el a madarak valamilyen betegséget (pl. botulizmust). A területen a hattyúkat gyakran etetik, mely a jó szándék ellenére kimondottan káros a vízimadarak számára. Az egyhangú, mesterséges étrend a vízimadarak egészségi állapotát negatívan befolyásolja, ez is közrejátszhatott a hattyúk elpusztulásában."

A mérgezésnek gyanúja a helyi természetkedvelő lakosokban merült fel, ugyanis tavaly itt már bántalmaztak egy hattyút, így lehetséges, hogy egyesek nem örülnek a madarak jelenlétének a tavon. Azonban ez a gyanú egyelőre megalapozatlan – írja a beol.hu.

"Múlt hét szombaton kaptuk a bejelentést, hogy az utolsó fióka is legyengült. Természetvédelmi őrszolgálatunk a helyszínre ment és átvette a madarat. Állatorvossal egyeztettünk az ügyben, az állatorvos sem zárta ki a direkt mérgezést. A madár időközben elpusztult, a tetemét Budapestre szállítottuk, ahol toxikológiai vizsgálatnak vetik majd alá. Amíg ennek a vizsgálatnak nem születik meg az eredménye, addig nem beszélhetünk mérgezésről. Amennyiben bebizonyosodna, hogy valóban mérgezés áldozatai lettek a madarak, úgy természetesen Igazgatóságunk feljelentést tesz az ügyben" – zárta gondolatait Molnár Márton.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek