Már megvan a dátum, hogy mikor kell a Perseidák után leselkednünk

Hamarosan kezdetét veszi az év egyik leglátványosabb és legismertebb meteorhullása, a Perseidák érkezése. Ez a látványosság azért ennyire érdekese, mert a legtöbb meteoreső nem nyáron érkezik, inkább a hidegebb hónapokban fordulnak elő, és ilyenkor a nézőközönségük is kevesebb - olvasható a CBS News cikkében. 

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com / Belish

Az anyagban azt is megírták, hogy mikor lehet majd az általában július 14. és augusztus 24. között aktív meteorhullás csúcsát elcsípni. Ez a dátum augusztus közepére esik, vagyis augusztus 11-13. között várható a maximum. Megfelelő látási viszonyok között óránként akár száz fényjelenséget is láthatunk majd ebben az időben - írták.

A Perseidákról az első megfigyeléseket kínai csillagászok jegyezték fel Kr.u. 36-ban. Később, a 8. és a 9. században japán, kínai és koreai megfigyelések is előfordultak a jelenségről, de a 12. századtól kezdve már ritkábban említik őket. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet nevéhez köthető, "aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét." A Perseidák elnevezést is innen eredeztetik.

A Perseidák egyébként üstökösmaradványok és törött aszteroidák darabkái, melyek megjelenéséért a 109P / Swift-Tuttle üstökös a felelős, amit Lewis Swift és Horace Tuttle fedeztek fel 1862-ben. Az üstökös 133 évente kerüli meg a Napot, és utoljára 1992-ben haladt át a belső Naprendszeren.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek