A visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára felújítanák hazánk egyik legismertebb várát

A "Visegrád 700" elenvezésű program keretében megújulhat a visegrádi vár és környezete, mire eljutunk a visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójához. A tervek szerint 2035-re teljesen megújul a visegrádi fellegvár és a királyi palota, valamint az alsóvár és a Salamon-torony, illetve a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megvalósul. A kulturális és turisztikai fejlesztések mellett pedig a településen élők érdekeit szolgáló beruházások is zajlanak majd.

Visegrád, királyi palotaForrás: Zdenek Matyas Photography / Shutterstock

A munkálatok már idén megkezdődnek - olvasható a Kisalfold.hu oldalán. Először a Salamon-torony és az alsóvár, valamint a fellegvár állapotát mérik majd fel, utána pedig átfogó régészeti feltárást indítanak. A teljeskörű rekonstrukció azért nem halasztható már tovább, mert az épületek állapota az utóbbi évtizedekben jelentősen leromlott. Jól mutatja ezt, hogy a Salamon-torony gyilokjárója életveszélyessé vált, az alsóvár épületei közül több beázik. A fellegvár területének egy része szintén nem látogatható. Volt, ahol egész boltívek omlottak le - írták az összefoglalóban.

A  felújítási tervek mellett szerepel még az is, hogy akadálymentesítik a területet, valamint összekapcsolják a várrendszer két pontját, biztosítva ezzel a szabad átjárást. A kiállításokat pedig úgy alakítják át, hogy azok igazodjanak a 21. századi látogatói igényekhez.

A palotajátékok 2021-es, háromnapos rendezvénye viszont a felújítási tervek mellett is nagyon jól sikerült a visszajelzések szerintForrás: Greguss Tamás6Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok/facebook

A Várkapitányság irányításával zajló programmal a település és a térség hosszútávú fejlődését is segíti szeretnék, ezért a projekt része lesz az is, hogy létrejöjjön egy új városközponti parkoló és sétány, korszerűsítsék a Makovecz Imre által tervezett Magyar László Tornacsarnokot, és felújítsák a Viktorin sétányt is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek