Tomboló kánikula, tikkasztó hőség vár ránk péntekig

Tomboló nyári napokra, rekkenő hőségre számíthatunk a héten egészen péntekig a Köpönyeg meteorológusainak legfrissebb jelentése szerint. Már a hét első munkanapján is elérheti a 36 Celsius fokot a hőmérséklet, amelynek jelentősebb csökkenését kedd hajnalban csak az ország északkeleti részén élők érezhetik majd, ahol várhatóan záporok, zivatarok alakulnak majd ki. Később azonban már kis mennyiségű csapadékra sem kell számítani, az időnként megélénkülő nyugati, délnyugati szél mellett továbbra is 31 és 38 fok közötti hőséget fogunk tapasztalni.

Szerdán túlnyomóan napos, száraz és továbbra is nagyon meleg idő várható. Az északnyugati szél csak néha élénkül meg, a magas hőmérséklet garantált, és a helyzet csütörtökre sem változik. Sőt, aznap a többórás tikkasztó napsütés után még tovább fokozódhat a forróság: délen akár 39 fokot is mutathatnak a hőmérők. A tűző napsütés ellen azonban kis időre az égen megjelenő fátyol-és gomolyfelhők adhatnak árnyékot, de a strandidő határozottan marad.

A péntek és a szombat a hőséget rosszul viselők számára egy parányi felüdülést tartogat: északnyugat felől pár fokkal frissebb, hűvösebb levegő érkezik hazánk térségébe, így pénteken 31, szombaton pedig már csak 28°C körüli értékeket mérhetünk. Zivatar, zápor inkább csak szombat hajnalban fordulhat elő.

Kutyameleg van!Forrás: StarFlames / Pixabay

Az OMSZ orvosmeteorológiai jelentése szerint bár jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, az átlagosnál melegebb idő tartós stresszérzetet okoz mindenkiben, de különösen a kisgyerekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára jóval nehezebb a plusz hőt leadni, mint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Ezért fennáll a hőguta veszélye.

"Fontos figyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni, már 1-2 óra eltöltése egy klimatizált helyen is sokat segíthet" – tanácsolják az OMSZ oldalán.

Azoknak az olvasóinknak, akik most a hazai tavaink partján követnek minket, kellemes pancsolást, az extrém magas UV-sugárzásra tekintettel óvatos napfürdőzést kívánunk; mindenki másnak, különösen a szabadban dolgozóknak pedig kitartást egész hétre. Egy palack víz mindig legyen önöknél!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek