Ebben a kastélyban úgy érezhetik majd, mintha a grófi család vendégeként érkeznének

A tervek szerint 2022 első negyedévében nyitják meg a látogatók előtt a Békéscsaba mellett található, szabadkígyósi Weckheim-kastélyt, melynek felújítása kilencven százalékban elkészült - tudósít az MTI a helyszínen rendezett bejárásról. A munkálatok 2019 február végén kezdődtek a Modinvest Kft. égisze alatt. 

A szabadkígyósi Weckheim-kastélyForrás: Civertan Grafik/commons.wikimedia.org

Az Ybl Miklós által tervezett kastély főépülete mintegy 1700 négyzetméteren terül el, szintjeinek összterülete több mint hatezer négyzetméter, amelyből mintegy négyezret fejlesztenek. A felújítás kiterjed a tetőszerkezetre, a homlokzatra és a pincére is. A restaurátori munkálatok a falképek, stukkók és faszerkezetek felújítása mellett tartalmazzák a kerti építményeket is. Az épület egyszerre lesz exkluzív rendezvényhelyszín és a historizáló kort 21. századi eszközökkel bemutató kiállítóhely.

Lesz recepció és jegypénztár, múzeumi bolt és kávézó, az épületet körülvevő, mintegy 25 hektáros parkban pedig parkolót, egyedi gyártású padokat és információs táblákat helyeznek el. Felújítják a Wenckheim-család egykori babaházát, és egy játszóteret is építenek a legkisebbeknek. A díszkertben lévő nagymedence világítással, vízjátékkal újul meg.

"Az építészeti munkálatok várhatóan június végére befejeződnek, utána kezdődhet a kiállítás berendezése" - mondta el az MTI-nek a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Virág Zsolt. Hozzátette, hogy a tárlat a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli, és a látogatók úgy érezhetik majd magukat, mintha időutazáson járnának, a grófi család vendégeként érkeznének a helyszínre. "Az új látványosság Szabadkígyóst történelme során először felhelyezi a turizmus térképére" - fogalmazott.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy készül a Wenckheim-kerékpárút is, amely négy Wenckheim-kastélyt, a szabadkígyósi mellett a póstelekit, a gyulait és a gerlait köti össze, emellett készül a Békéscsabán létrejövő Munkácsy-negyed is.

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott közölte: a megyében 275 országos műemléki védettség alatt álló épület van, amiből 84 kastély, iskola és városháza, a legtöbb Mezőhegyesen található. Harminckét kiemelt beruházás zajlik Békésben, a szabadkígyósi mellett a geszti kastély rekonstrukciója, a ménesbirtok fejlesztése és a békéscsabai Modern városok program projektjei. Mint hozzátette, remélik, hogy lehetőség lesz a pósteleki, a gerlai, a kondorosi Batthyány-Geiszt- és a szarvasi Bolza-kastély felújítására is. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként országosan 30 műemlék újul meg 60 milliárd forintból.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek