Ennél nagyobb molinót még biztosan nem láttak a híres magyar festőről

A hétvégén többen is láthatták Békéscsabán a Marzek-Kner nyomda előtt elhaladva, hogy valami grandiózus dolog készül: egy óriási Munkácsy Mihályt ábrázoló molinót helyeztek oda, ezzel felhívva a figyelmet a város legismertebb festőjére és életművére. Május 21-től ismét megtekinthető a művész személyes tárgyait és alkotásait bemutató, egyedülálló tárlat, amely megkoronázza az új állandó kiállítást, olvasható Szarvas Péter polgármester és a Munkácsy Mihály Múzeum Facebook-oldalán.

Így rakták fel a festőről készült grandiózus molinótForrás: Szarvas Péter/Munkácsy Mihály Múzeum/Facebook

A 600 négyzetméteres óriáskép a párizsi szalonjában, alkotás közben megpihenő művészt és Krisztus Pilátus előtt című festményének vázlatát ábrázolja. Szarvas Péter polgármester kiemelte, a történészek közül sokan megírták már a város és a festőfejedelem kapcsolatának részleteit, és köztudott, hogy Munkácsy először Békéscsabán ragadott ecsetet, itt vált művésszé, egyik legismertebb képe, az Ásító inas is helyi ihletésű. Amikor az élet messze – Párizsba, Münchenbe – sodorta, akkor is jó szívvel gondolt és tért vissza a városba, amely elindította őt a világhírnév felé.

Az egész épületet befediForrás: Szarvas Péter/Munkácsy Mihály Múzeum/Facebook

A Munkácsy Mihály Múzeum vezetője, Ando György elmondta, Békéscsabáról elsőként a kolbász, a nyomda és a határ közelsége jut az emberek eszébe, ám reményei szerint immár Munkácsy városaként is emlegetik a megyeszékhelyet. Kiemelte, a múzeumban nyomon követhetjük az alkotó festészetének majd' minden állomását, gyűjteményük tizenkilenc képet és csaknem 500 relikviát rejt. Három olyan festmény is megtekinthető, ami helyben, Békéscsabán készült. Ando György kiemelte még a város történetét bemutató „Utazás TÉRben és IDŐben" című állandó kiállítást is, amely ma nyílt meg, és rengeteg meglepetést tartogat – írja a beol.hu.

Ma nyitotta meg kapuit az „Utazás TÉRben és IDŐben" állandó kiállításForrás: Munkácsy Mihály Múzeum/Facebook

A tárlat ezer négyzetméteres, és több ezer régészeti leletet, néprajzi, képzőművészeti, természettudományos, történelmi értéket mutat meg. A látogatók egy 1 kilométer hosszú spirálon juthatnak el a Munkácsy Mihály nevét viselő teremig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek