Magyar kastélyok és hotelek, amelyek falai között gyakran forogtak a kamerák

Hazánk kastélyai és patinás szállodái sok esetben nemcsak a történetük miatt érdekesek, hanem mert az elmúlt évtizedek alatt számos filmrendező is felfedezte magának. Persze sok esetben nem magyar helyszíneket alakítottak a filmvásznon, hanem New York-i, párizsi vagy londoni szállodákat, családi rezidenciákat és palotákat, de a szemfüles filmnézők így is felismerhették az ismerős homlokzatokat, kapukat vagy kerteket. Ilyen elemeket és épületeket gyűjtöttünk össze az alábbiakban is, amelyek egykor akciófilmek vagy legendás sorozatok díszletei lehettek.

A Parádsasváron található Kastélyhotel Sasvár története egészen kalandosan alakult, és az itt forgatott magyar filmsikerrel szinte összeforrt a neve. A földterület, amin most a hotel áll, eredetileg az Aba nemzetségből származó Debrői családé volt, később olyan nemesi családok birtokolták hosszabb-rövidebb ideig, mint a Rákócziak, az Orczyak vagy a Grassalkovichok. A Károlyi család tulajdonába 1846-ban került, akkor már állt rajta egy fürdőház, de a kastélyszállót végül Károlyi György megrendelésére Ybl Miklós tervezte és építtette. 

Károlyi-kastély, ParádsasvárForrás: rlevente / Wikipedia.org / CC BY-SA 2.5 hu

A Sasvár nevet Károlyi György felesége, Zichy Karolin adta a kastélynak. Később azonban "Duzzogónak" is hívták, mivel Károlyi unokájának felesége, Andrássy Katinka, a legendák szerint mindig ide vonult vissza, ha éppen összeveszett a férjével. A birtokot kétszer is elvették a Károlyi családtól, végül a szocializmus idején gyermeküdültetésre használták. Az új tulajdonosa 1996-ban vásárolta meg az épületet és a parkot is, majd a teljes felújítás után megnyitott a Kastélyhotel Sasvár. Itt forgatták 2000-ben az 1934-es kultfilm, a Meseautó frissített változatát. Az eredeti filmben pedig, amelyben Perczel Zita és Kabos Gyula szerepel, az egykori lillafüredi Palotaszállót fedezhetjük fel.

A Borgiák és Drakula gróf székhelye

Nádasdladányban található a Tudor-stílusú Nádasdy-kastély. Az épület jelenleg zárva tart felújítás miatt, de egyébként megéri ide egy kirándulást tenni, mivel amellett, hogy három vérfagyasztó alkotásnak is ez a kastély volt a forgatási helyszíne, az Ősök Csarnoka és a könyvtár, a vendégek ajánlásai alapján nagyon jó hangulatot árasztanak. 

Nádasdy kastély (Nádasdladány)Forrás: Peter Szvitek HUN / Wikipedia.org / CC-BY-SA-2.5-HU

A csarnokot parádésan rendezték be; a falakon a Nádasdy család felmenőinek egészalakos festményei feszítenek, az óriási kovácsoltvas csillár, a hatalmas márványkandalló és a kandeláberek együttese olyan hatást keltenek, mintha a filmesek itt hagyták volna a díszletet. A könyvtár esetében is hasonló a helyzet.

A sötétbarna, fából faragott berendezésű könyvtár a kazettás mennyezettel és galériával szintén filmbe illő. Méghozzá olyanokba, mint a három évadot megélt Borgiák című 2011 és 2014 között futott kanadai–magyar–ír televíziós sorozat, vagy a 2013-as, amerikai-brit Drakula-sorozat, ami Bram Stoker azonos című regényén alapult. De itt forogtak a kamerák a 2003-ban bemutatott Underworld című amerikai-német-magyar-angol készítésű, vámpíros filmsorozat első részében is, melyben Kate Beckinsale játsza a főszerepet. Érdekesség, hogy a kastély alagsorában még most is felfedezhetők a forgatásokkor keletkezett jókora piros művérfoltok.

Árnyék és csont Keszthelyen

A Leigh Bardugo regényeiből készült Árnyék és csont (Shadow and Bone) című sorozat a 19. századi Oroszország ihlette környezetben játszódik, amelyben a természetfeletti erőkkel is rendelkező szereplői a sötétség ura ellen küzdenek. De ami számunkra, magyar nézők számára még fontosabb, hogy a nyolc részből álló első évadot szinte teljes egészében Magyarországon forgatták. A felvételek 2019 őszétől 2020 tavaszáig mintegy fél éven át tartottak, és a budapesti stúdiókon, illetve a többnyire főváros környéki külső helyszíneken kívül a keszthelyi Festetics-kastély kapott benne kiemelt szerepet. 

Jelenet a filmbőlForrás: youtube.com

Az épület és annak belső tere a filmbéli cár kis palotájaként jelenik meg, digitálisan négy hagymakupolás toronnyal is kiegészítve. A százfős forgatócsoport három héten át dolgozott Keszthelyen, de akkor még nem lehetett tudni, hogy ilyen látványos lesz a kastély szerepe a sorozatban. Csak a film megjelenése után derült ki, hogy a könyvtártól a tükörteremig a főépület számtalan terme, folyosója, lépcsőháza látható és felismerhető a szériában, valamint a főbejárat előtti udvar és a park is több jelenet helyszíne lett.

Mephistótól az Én a kémig

A Gellért Szállóban forgatott első nagyjátékfilm Richard Thrope nevéhez fűződik, aki a legendás Tarzan-filmeket is rendezte. Az 1963-as Az aranyfej című ifjúsági kalandfilm Budapest több helyszínén készült, de a történet szerint a nemzetközi bűnbanda a Gellértben szállt meg. A filmben, kissé szemcsésen, de látható a porta, ami a 60-as évek második feléig üzemelt az épületben, egészen addig amíg fel nem számolták a világháborús károkat. De látható a filmben egy másik emlék is, mégpedig a macskaköves Gellért tér is, ami az 1980-as évekig nem változott.

Gellért SzállóForrás: Misibacsi / Wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

Itt forgatták a szállodában többek között az 1969-es A Hamis Izabella című filmet Ruttkai Évával és Kovács Katival, majd Huszárik Zoltán filmjét, a festőzseni életét bemutató Csontváry című alkotást, amiben a hotel lobbyja jelenik meg helyszínként. Az Oscar-díjas magyar film, az 1981-es Mephisto képkockáin is látható a Gellért épülete.

Azonban 1988-ban már filmek sorának adott otthont a szálló épülete. Az Edge of Sanity, a Csillag című thriller, és a Radnóti Miklós életének egy szakaszát feldolgozó Erőltetett menet című filmekben is feltűnik az épület és a szobái – olvasható a Danubiushotels.com oldalán.

Én, a kém (2002) jelenetForrás: I Spy (2002) Official Trailer / Youtube.com

A szecessziós épület homlokzata az Evita című Oscar- és Golden Globe-díjas musicalben is látható, amelyben a szálloda egy elegáns argentin épületet alakít. Az Én a kém pedig 2001-ben hozza el a nemzetközi sikert a Gellértnek és úgy összességében Budapestnek, mivel a filmben szinte az összes nevezetessége feltnűnik a városnak. Nem véletlenül hivatkoztak páran úgy a mozira, mint egy hosszúra nyúlt akció-komédiába oltott imázsfilmre. Utoljára, 2017-ben a Vörös veréb című hidegháborús kémfilmben láthattuk a hotelt, akkor Jennifer Lawrence az első emeleti lakosztályban forgatott együtt Joel Edgertonnal. 

A hotel, amely berlini, londoni és mücheni is volt 

Az Astoria Szálló 1914 tavaszán nyitott meg Pest belvárosában, és stílusosan a manhattani Waldorf-Astoria Hotel nevéből származtatta a sajátját is. A francia empire stílusú épület elegáns külső és belső megjelenése számos sztár és rendező fantáziáját megmozgatta, így az évtizedek során Budapest mellett olyan városokat alakított a filmekben, mint Berlin, London, München, New York vagy Párizs.

Érdekessége, hogy a már említett nagysikerű film, a Mephisto stábja és főszereplője, Klaus Maria Brandauera a Gellért Szálló mellett ide is ellátogatott 1980-ban, amikor a hotel egy berlini helyszínné változott át pár felvétel idejére. 

A budapesti Astoria Szálló. Épült 1912 és 1914 között Hikisch Rezső és Ágoston Emil tervei alapjánForrás: Attila Terbócs / wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

Sir Michael Gambon, akit a fiatalabb filmrajongók Dumbledore professzorként ismerhetnek, 1992-ben már mint Maigret felügyelő forgatott Budapesten. A sorozat 12 részét vették fel a városban, méghozzá Ragályi Elemér operatőrrel. Az Astoria pedig egy párizsi szállodaként jelent meg a Maigret védekezik című epizódban. Még egy külön neve is lett a szállónak, Száz Kulcs Hotelként láthatta a közönség. 

Az Astoria Szálló volt a főhelyszíne az 1997-ben bemutatott, A miniszter félrelép című filmnek. A hotel oldala szerint, ha valaki meg akar szállni abban a szobában, ahol a vígjáték fehérneműs jeleneteit forgatták, akkor a recepción a 411-es szobát kell kérnie. A filmes élménycsomaghoz pedig hozzátartozik egy vacsora az Astoria éttermében, ahol akár egy világsztár helyét is bárki elfoglalhatja. Egyébként ez az étterem adott otthont müncheni helyszínné alakítva a John Cusack főszereplésével forgatott Max című filmdrámának is.

És amíg Szabó István filmjében, a 2004-ben bemutatott Csodálatos Júlia című drámában az Astoria egy londoni hotelként mutatkozik, addig 2006-ban a Rokonok című filmben tűnik fel, majd 2010-ben már a Kolorádó Kid egyik forradalmi helyszíneként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek