Árpád-kori tűzhelyre bukkantak az egri belvárosban

  Egerben, a Servita utcában található barokk templomhoz tartozó rendház melletti területen végez próbafeltárást a Dobó István Vármúzeum Régészeti Osztálya. Tevékenységüket egy fémkeresős önkéntes is segíti – olvasható Dobó István vármúzeum hivatalos Facebook-oldalán.

  A történelmi belvárosban található udvarban március 22-én kezdték a munkálatokat, a régészeik 18 kutatóárkot ástak, és többféle leletre is bukkantak. Az ásás során 16-17. századból származó ezüst dénárok kerültek elő, de egy török-kori építészeti technikával készült, habarcs nélkül darázskőből alapozott, tapasztott paticsfalú házikót, valamint egy Árpád-kori tűzhelyet is rejtett a föld. Ezeken kívül a rendház mellett további középkori és kora újkori falmaradványok kerültek elő, melyek feltárása jelenleg is tart.

  A leletanyag a múzeumi restaurátorok keze munkájának köszönhetően válik majd a közönség számára is megtekinthetővé – fogalmaznak a bejegyzésben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!