A végéhez közeledik az egri belváros egyik legnagyobb műemlék épületének felújítása

Az Egri Érseki Palota rekonstrukciója a közel egy évtizede tartó felújításának utolsó üteméhez ért. A XVIII. században épült palotaegyüttes külső és belső rekonstrukciója azért indult el, mert hosszú évtizedek óta nem kapott átfogó komplex felújítást, és az épületek állagmegóvása érdekében már nem tűrt további halasztást.

Az első ütemben a középső épületrészt újították fel. 2016-ban indult a második ütem, melynek keretében a déli szárnyat rekonstruálták, a jelenleg is zajló harmadik ütem tavaly szeptemberben kezdődött el, amelynek célja az Érseki Palota északi szárnyának rendbe tétele.

Egy légi felvétel a csodálatos épületegyüttesrőlForrás: CivertanS/Wikipedia

Az épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája, melynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. Az Érseki Palota legrégebbi, egyben legértékesebb középső szárnya teljesen megnyílt a nagyközönség előtt (jelenleg a járvány miatt nem látogatható), látogatóközpontként funkcionál és sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt.

A beruházás során a palota első és második emeletén kiállításokat alakítottak ki, míg a földszinten kávézó, turisztikai információs pont, múzeumpedagógiai műhely, ajándékbolt és az érseki vinotéka kapott helyet. Utóbbiban a részben vagy egészben a főegyházmegye alá tartozó öt – az egri, a mátrai, a bükkaljai, a tokaji és a kunsági – borvidék boraiból lehet válogatni. A projekt keretében felújították a palota kápolnáját, illetve díszkertjét is.

Az Északi szárny és Érsek udvar rekonstrukciója jelenleg 30 százalékos készültségben van.

A felújítási program keretében egy szakaszon a tetőszerkezetet elbontják, helyette újat építenek a korábbi meredekebb hajlásszög visszaállításával. Az átalakítás az épület teljes funkcionális átrendezésével jár, és az udvara is teljes egészében megújul – írja a magyarepitok.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek