A nyári forróságon enyhítenének a napfény városában

Egymillió dollárt nyerhet Szeged a Blumberg Alapítványhoz beadott pályázaton. A hőszigetek problémájának megoldására, a nyári forróság enyhítésére keresnének megoldást a támogatásból. A Global Mayor's Challenge innovatív ötletbörzéjén egy-egymillió dollárt nyerhetnek a pályázó városok, és mivel bármelyik százezer lakosnál népesebb város pályázhatott a világon, így erős mezőnyre számíthatnak – írja a szeged.hu. 

A székesegyház a Dóm téren, amely 81 méteres tornyainak köszönhetően az ország 5. legmagasabb templomaForrás: csupordezso/Pixabay

"Ez egy teljesen új forrásszerzési lehetőség a hazai és az uniós pályázatok mellett, ezért is gondoltuk, hogy részt veszünk benne" – mondta Nagy Sándor alpolgármesterAz aspiráns városoknak egy innovatív, áttörést jelentő ötletet kell bemutatniuk a kiadott négy témakör valamelyikében: egészség és jólét, klíma és környezet, gazdasági fellendülés és inkluzív növekedés, jó kormányzás és egyenlőség. Az első körben ötven várost választanak ki, amelyeknek pénzügyi és szakértői támogatást nyújtanak ötletük továbbfejlesztésére.

A pályázat végén, a második körben tizenöt város nyerhet el egy-egymillió dollárt benyújtott ötlete megvalósítására.

"Szegeden az egyetem évek óta szinte folyamatosan térképezi fel a város klimatikus viszonyait. Tudott, hogy a zöldfelület az egyik legjobb módszer arra, hogy a hőszigetjelenséget mérsékeljük, a hőterhelést csökkentsük. Ez a legolcsóbb és leghatékonyabb árnyékolás, ráadásul sok egyéb jótékony hatással is bír, hiszen esztétikus és a légszennyezettséget is megköti. Ezért, ha sikerrel jár az ötletünk, az egymillió dollár felét a rakpart zöldítésére szeretnénk fordítani, hiszen az itt lévő hatalmas betonfelület miatt nyáron ez a város egyik legforróbb pontja" – mondta az alpolgármester.

A belváros az újszegedi Tiszapartról, ahol jól látható a betonozott partrész isForrás: Burrows/Wikipedia

Hozzátette, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem a szegediek is sokat tudnak tenni azért, hogy a város klimatikus viszonyai javuljanak. Ezért az elnyert összeg felét arra szánják, hogy a lakosságot is érdekeltté tegyék abban, hogy az udvarokban lévő betonfelületeket zöldnövényzetre cseréljék. A pályázatot március 19-én már be is nyújtotta az önkormányzat. Az első ötven várost várhatóan őszig választják ki a pályázat kiírói – írja a szeged.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek