Kulturális Kavalkád: Szegedi Szabadtéri Játékok, SZIN, nívós kiállítások, pezsgő színházi élet

Egyre inkább azt érezzük, hogy de szeretnénk már egy élő színházi előadást megnézni vagy egy koncerten tombolni. Viszont a jelenlegi helyzet a kulturális rendezvényeknek is szoros keretet szab. A legtöbb szegedi kulturális intézmény igyekszik a legjobbat kihozni a helyzetből, így változatos programokkal várják az érdeklődőket online formában is, de már nagyon várjuk, hogy élőben élvezhessük a kultúra adta lehetőségeket.

Szeged, a dél-alföldi mediterrán város, pezsgő kulturális élettel rendelkezik. Országszerte elismert fesztiváljai, programjai számtalan látogatót vonzanak a városba. 

A város kulturális palettája rendkívül sokszínű.Forrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

A város kulturális palettája rendkívül sokszínű. Ha csak a színházi kínálatot nézzük, hivatásos és független társulatok előadásai egész évben várják a művészetkedvelő közönséget.
A Szegedi Nemzeti Színház, Fellner és Helmer bécsi színházépítők által tervezett, épületének látványa is lélegzetelállító, de az igazi csoda odabent történik. Prózai és zenés művek kiváló művészek segítségével repítik el a nézőt a mindennapokból. A nemzetközi hírnévnek örvendő Szegedi Szimfonikus Zenekar és Szegedi Kortárs Balett koncertjeinek és előadásainak is a színház és a város Kamaraszínháza ad otthont. 

Dankó Pista, magyar hegedűművész és zeneszerző szobra.Forrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

A népszerű Szegedi Szabadtéri Játékok az ország egyik legnívósabb nyári fesztiválja. A tágas Dóm téren elhelyezett színpad és nézőtér szerves részét képezik Szeged nyári városképének. A szervezők minden évben népszerű darabokkal várják a nézőket, páratlan kivitelezésben. A kitűnő előadások mellett, a Fogadalmi templom látványa és a fejünk felett világító csillagok is hozzájárulnak a felejthetetlen színházi élményhez. Az idei fesztiválon többek között láthatjuk, hallhatjuk a Szegeden 30 év után újra bemutatásra kerülő Jézus Krisztus Szupersztárt, a rajongásig megszeretett Apáca Showt és az örök klasszikus West Side Story musicaleket, de a város kisebb szabadtéri színpadán, Újszegeden is többféle láthatunk majd előadásokat. 

A tágas Dóm téren elhelyezett színpad és nézőtér szerves részét képezik Szeged nyári városképének.Forrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

A Kövér Béla Bábszínház varázsa kicsiket és nagyokat is egyaránt magával ragad. Gyönyörű bábokkal, elragadó történetekkel, megújult környezetben várják az érdeklődőket. SZINkópé nevű fesztiváljuk során, a varázslatot szabad levegőre viszik és mesevilággá változtatják az egész Újszegedi Ligetet.
A Szegedi Pinceszínház, a Szegedi Egyetemi Színház és a Maszk egyesület városunk kiemelkedő, független színházi társulatai. Sokszínű témákat feldolgozó előadásaik mindig kiváló minőségben kerülnek a nézők szemei elé. Évről-évre szerveznek fesztiválokat határon inneni és határon túli, színházi és művészeti közösségeknek. Ilyen fesztivál a THEALTER, a Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó, vagy a Szegedi Várjátékok és utódja a Szegedi Vízi Színház is.

SZTE Rektori HivatalForrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

A Reök-palota lélegzetelállító szecessziós épülete a kultúra egyik szegedi otthona. Kiállítótermei egész évben megtelnek klasszikus és kortárs alkotók munkáival. Eldugott színpadán alternatív színházi előadásokat is megtekinthetnek a nézők. A REÖK-ben évenként váltakozva rendezik meg, a szegedi nyár kulturális életének legjelentősebb eseményeit a Nyári Tárlatot és a Táblaképfestészeti Biennálét. Az országos képzőművészeti találkozókon hazai kortárs műremekekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Reök-palota lélegzetelállító szecessziós épülete.Forrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Aki klasszikusabb kiállításokra és igazi múzeumi élményre vágyik, a Móra Ferenc Múzeumban garantáltan megtalálja, amit keres. A múzeum és környéke kívül-belül megújult. A renoválásoknak köszönhetően az épület teljesen újjászületett, ehhez pedig új kiállítások is társulnak, amelyek minden korosztály számára kitűnő szórakozást nyújtanak.
A filmművészet remekeit, Szeged szívében is lehetőség van megtekinteni a megújult Belvárosi Moziban. A filmszínház hazai és külföldi, művész- és nagyjátékfilmek vetítésével várja a kikapcsolódni vágyókat.

Szeged hangulatos látképe.Forrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

A zenei élet is virágzik a Napfény városában. Számtalan komoly- és könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket az év minden szakában. Ezen alkalmakkor az IH Rendezvényközpont, a Korzó Zeneház, a város templomai és még sok más tér megtelik gyönyörű dallamokkal. Kültéri fesztiválok alkalmával városszerte több helyen felállított színpadok szolgáltatják a zenei aláfestést.
A Szegedi Ifjúsági Napok, azaz a SZIN a fiatal közönség egyik közkedvelt nyár végi programja. Az országszerte elismert fesztivál minden évben híres hazai és külföldi előadókat hív meg, hogy megtöltsék zenével az Újszegedi Partfürdőt.
Szeged hivatalos turisztikai honlapján széleskörű információt kaphatnak a város minden programjáról!

A zenei élet is virágzik a Napfény városában. Számtalan komoly- és könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket az év minden szakában.Forrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek