Nézze, milyen édes kis selyemmajom született Szegeden

A múlt héten kisteve született, most pedig két fehérfejű selyemmajom érkezéséről adott hírt a Szegedi Vadaspark, a főemlős-bébik immár több mint egy hónaposak. A Rostockból érkezett anyát és a krakkói származású apát se nem házasságközvetítő, se nem a véletlen hozta össze, hanem a fajmentő tenyészprogram szemelte ki őket egymásnak, illetve jelölte ki új otthonunknak a Szegedi Vadasparkot. A tavalyi és az idei kicsik születése is azt bizonyítja, hogy tudományos alapon is működhet a családalapítás - adja hírül a Vadaspark.

Forrás: Lajos Endredi/Szegedi Vadaspark

A fehérfejű selyemmajom nem Amazóniában, hanem egy annál is sérülékenyebb élőhelyen, Brazília délkeleti, atlanti partvidékének esőerdeiben él, amelyek területe az erdőirtások következtében rohamosan csökken. Sajnos a kiirtott erdők helyén növő másodlagos erdők már nem jelentenek megfelelő élőhelyet nekik.

A többi karmosmajomhoz hasonló családokban élnek, ahol a szülőpáron kívül a csapattagok nem szaporodnak, viszont valamennyien szerepet vállalnak az utódok gondozásában. Különösen az apákra hárul fontos feladat, hiszen jórészt ők cipelik a kicsiket. Többnyire két kölyök születik, ahogy most a Szegedi Vadasparkban is.

Mint írják, a Vadasparkhoz még annyiban kötődik ez a faj, hogy a 2006-ban elhunyt igazgató, Dr. Gősi Gábor vezette hajdan a fajmentő tenyészprogramját, vagyis irányította és szervezte annak európai tenyésztését.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek