E-hajóvá alakítják át a Velencei-tavon ringó Gárdonyt

Újjászületik az 1985-ös építésű Gárdony nevű kishajó, mely a környezettudatosság jegyében teljeskörű felújításon esik át: az elavult dízelmotor helyett elektromos meghajtást kap. Jelenleg a tervezési fázis zajlik, a kivitelezés pedig szeptemberben indul. 

A Gárdony markánsan hozzátartozik a Velencei-tó látványáhozForrás: Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft/Facebook

A Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft a dízelmotorral rendelkező Gárdony hajó teljes körű modernizálását szeretné tehát megvalósítani, és ezzel a projekttel a természetközeli turizmus céljait szolgálja, mivel csökkenti az elavult dízelmotorok általi károsanyag kibocsátást. A hajó így alkalmassá válik a tó elővilágának közelebbi megfigyelésére is: a Velencei-tó nyugati része természetvédelmi terület, ahova a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködésben jelenleg is vezetnek hajóutak. Mivel sok diák érkezik osztálykirándulásra vagy nyári táborba ide, az elektromos hajózás példája pozitívan hat a környezettudatos nevelésre is.

"A Gárdony hajó elektromossá alakításával mi is hozzájárulunk a zöldturizmus szemléletmódjának megvalósításához. A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-ig megfogalmazott kiemelt céljai: a természeti erőforrásaink fenntartható használata, értékeink megőrzése és a környezetünk védelme. Ide tartozik a fenntartható turizmus elveinek érvényesítése is, célunk tehát a fenntartható hajózás megteremtése, aminek ti is részesei lehettek, mint a Gárdony e-hajó leendő utasai!" – írják a közösségi oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek